Mall-ul Galleria București nu va mai fi construit: Legea nu ne mai permite

Publicat: 16 05. 2013, 13:23
Actualizat: 03 07. 2013, 16:48

GTC susține că nu mai poate construi mall-ul Galleria București după ce  în martie a fost adoptată o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri, iar din această cauză compania a pierdut 15,1 milioane euro, două treimi din valoarea proprietății, informează Mediafax.

„În data de 12 martie, Camera Deputaților din România a aprobat o decizie care prevede că nu mai este posibil să utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat în prezent ca zonă verde. Legea actuală nu permite GTC Group să construiască pe terenul din București, unde intenționa să dezvolte Galleria București, fiind clasificat ca zonă verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Terenul, în suprafață de 12,3 hectare, era evaluat de companie la 22 milioane de euro la finele anului trecut. GTC intenționa să construiască un mall de 54.000 de metri pătrați, însă nu a reușit să obțină autorizația de construire.

Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada București-Ploiești.

În raport se mai arată că valoarea complexului de birouri City Gate din Piața Presei din București a scăzut cu 7,7 milioane de euro, față de sfârșitul anului trecut, la 161 milioane de euro. Chiria medie în complexul de birouri, cu o suptafață de 47.700 metri pătrați și un grad de ocupare de 95%, este de 22 euro/mp/lună.

Totodată, centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca în decembrie 2012. Mall-ul are 32.500 metri pătrați închiriabili și o rată de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru pătrat/lună.

GTC mai deține în România alte trei centre comerciale, Galleria Piatra Neamț, Galleria Suceava și Galleria Buzău, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponile la vânzare.

Dezvoltatorul a obținut anul trecut venituri totale în România și Bulgaria de 8,4 milioane de euro, față de 6 milioane de euro în perioada similară din 2012.

Costurile din cele două țări au totalizat 5,4 milioane de euro, față de 3,5 milioane de euro în anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridică la 3 milioane euro, comparativ cu 2,5 milioane euro în 2011.

Veniturile raportate de companie pe cele zece piețe pe care este prezentă în Europa Centrală și de Est au însumat 21 milioane euro, în scădere de la 23 milioane euro cu un an înainte.

GTC mai deține în București două complexuri rezidențiale, Rose Garden și Felicity.

Totodată, compania are în plan dezvoltarea de alte proiecte atât rezidențiale, cât și de birouri, toate în București.

GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piața Presei în București, însă începerea construcției a fost întâziată din cauza lipsei finanțării.

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia și Ucraina, unde deține active de peste două miliarde de euro.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

EUROVISION 2013. Tot ce trebuie să știi despre competiția EUROVISION 2013. Cine sunt favoriții