Marcel Boloș, resemnat în fața PREȚURILOR mari la alimentele din România: „O enigmă greu de explicat” / Marea îngrijorare a ministrului Finanțelor

Marcel Boloș, resemnat în fața PREȚURILOR mari la alimentele din România: O enigmă greu de explicat / Marea îngrijorare a ministrului Finanțelor
Publicat: 06/04/2024, 11:45

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a precizat că este o enigmă faptul că alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest, dar a punctat și că plafonarea prețului acestora a avut un impact pozitiv asupra populației. 

Ministrul Finanțelor a mai declarat că merge destul de des la piață, acolo unde a constatat că prețurile sunt destul de mari, dând exemplul unei cumpărături de 500 de lei.

De asemenea, a mai declarat că speră ca procesul de deflație care a început cu luna februarie să continue pe mai departe, pentru că ținta de inflație pentru sfârșit de an e de 4,4%.

„Nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari.

Am dat exemplul unei cumpărături de 500 de lei, pe care am făcut-o și care, pe lângă faptul că am cumpărat cele necesare traiului, totuși, pe lângă produsele din carne sau lactate, o pondere destul de mare o au în continuare produsele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor. Am cumpărat verdețuri, produse lactate, produse din carne, și nu am avut lucruri sofisticate, încât să fie un preț justificat pentru cei 500 de lei”, a declarat Marcel Boloș la Digi 24.

„Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat

Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, Boloș a spus că „este o enigmă, greu de explicat.”

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor.

Și cred că a fost o perioadă în care, atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el, potrivit sursei citate.

„Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor”

Boloș spune că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației Boloș a mai adăugat că plafonarea a avut un impact pozitiv asupra populației.

„Plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare.

Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor. Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și cu toate acestea prețurile cresc și au această tendință de creștere.

Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor. Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor.

CITIȚI ȘI:

Ministrul Finanțelor, NEMULȚUMIT de prețuri. Boloș spune că a plătit 500 lei pentru verdețuri, carne și produse lactate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto