Măsurile anunțate de bănci pentru românii cu credite în franci elvețieni

Publicat: 28 01. 2015, 18:09

Bancpost va aplica măsura de reducere a dobânzii cu 0,80 puncte procentuale începând de joi, 29 ianuarie, iar aceasta va fi valabilă până la următorul termen de revizuire a dobânzii, conform clauzelor stipulate în contractul fiecărui client.

„În plus, Bancpost își sprijină clienții care întâmpină dificultăți la plata ratelor prin soluții individuale. Bancpost va continua să ofere și soluții pe termen lung, bazate pe opțiunile și nevoile fiecărui client”, se arată într-un comunicat al Bancpost. Astfel de soluții au început să fie oferite de bancă încă din 2009, iar în prezent includ restructurarea, conversia de monedă și prelungirea perioadei de creditare.

De la izbucnirea crizei creditelor în franci elvețieni, mai multe bănci au anunțat o serie de facilități pentru clienții lor.

Banca Românească a anunțat la începutul acestei săptămâni că „a decis reducerea dobanzii pentru clienții cu credite în franci elvetieni (CHF) cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26.01.2015, absorbind astfel o parte din impactul negativ generat de recenta depreciere a monedei nationale fata de CHF”.

Banca Românească a anunțat că reducerea se va aplica până la urmatoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condițiilor contractuale.

La rândul ei, Volksbank România a anunțat că menține pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienții care au credite în moneda elvețiană.

Anterior, OTP Bank România, anunțase că va aplica reduceri ale marjei de dobânda cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienții cu împrumuturi în CHF cu dobânda variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

În prezent, un număr de 75.412 persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci, potrivit datelor prezentate recent de ministrul Finanțelor, Darius Valcov.

În urma aprecierii spectaculoase a francului elvețian, ratele românilor care au luat credite în CHF în anii 2007-2008 s-au dublat.