Mechel închide combinatul Oțelu Roșu, activul cu cele mai mari șanse să fie scos la vânzare

Publicat: 21 09. 2012, 15:51
Actualizat: 31 01. 2019, 23:30

UPDATE Mechel: Producția la combinatul Oțelu Roșu va fi suspendată temporar în luna octombrie

Mechel va suspenda temporar în octombrie producția la combinatul Oțelu Roșu, conform planurilor de încărcare a capacităților grupului rus din România, a transmis Mechel agenției MEDIAFAX, după ce portalul Platts a scris, citând surse, despre închiderea combinatului pe termen nedefinit.

Portalul Platts, parte a McGraw-Hill, a scris, citând surse de la Mechel România, că producătorul de oțel va închide în luna octombrie combinatul Ductil Steel Oțelu Roșu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cele mai mari șanse să fie scos la vânzare.

Sursele Platts au afirmat că este implementat un plan care prevedea închiderea permanentă a combinatului din ianuarie 2013, întrucât Oțelu Roșu este activul Mechel cu cele mai mari șanse de a fi scos la vânzare. Conform informațiilor Platts, combinatul ar fi urmat să rămână închis pe termen nedefinit și să fie repornit doar la îmbunătățirea condițiilor din piață.


Producătorul rus de oțel Mechel va închide în luna octombrie combinatul Ductil Steel Oțelu Roșu pe termen nedefinit, acesta fiind activul cu cel mai mari șanse să fie scos la vânzare, a declarat o sursă de la Mechel România pentru portalul Platts, parte a grupului McGraw-Hill.

Angajații de la Oțelu Roșu vor fi păstrați fără a se confrunta cu perspectiva concedierilor, spre deosebire de personalul de la combinatul deținut de Mechel la Câmpia Turzii. Ductil Steel Oțelu Roșu are aproximativ 500 de anagajați.

Închiderea Ductil Steel Oțelu Roșu este motivată de scăderea cererii în Europa și numărul redus de comenzi primite. Combinatul va rămâne închis pe termen nedefinit și va fi repornit doar la îmbunătățirea condițiilor din piață, a spus sursa citată.

Oțelu Roșu a oprit achizițiile de deșeuri feroase în septembrie, au declarat dealeri locali pentru Platts.

Sursele Platts afirmă că este implementat un plan care prevedea închiderea permanentă a combinatului din ianuarie 2013, întrucât Oțelu Roșu este activul Mechel cu cele mai mari șanse de a fi scos la vânzare.

Mechel a refuzat să comenteze subiectul. Un reprezentant al Mechel a declarat, însă, că grupul își consolidează producția de oțel brut din România la combinatul de la Târgoviște, care lucrează la capacitate maximă.

Mechel a redus în ultima perioadă producția și forța de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajați, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie.

Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajați.

Premierul Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel și-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunțând însă deja, vinerea trecută, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituțiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului și să stopeze tăierea și înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deținute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operațiuni.

Grupul rus a intrat pe piața românească în 2002 și deține combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgoviște, Ductil Steel Oțelu Roșu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila și Mechel Reparații Târgoviște.