Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 150 de milioane euro. Analiștii estimează randamente minime record

Publicat: 22 01. 2013, 15:57
Actualizat: 07 02. 2016, 10:41

Randamentele obligațiunilor pe care Guvernul le va vinde marți la prima emisiune în euro din 2013 ar urma să scadă la un minim record, consideră analiștii, după ce includerea țării în indicii pentru piețe emergente ai unor grupuri bancare a crescut interesul investitorilor, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Ministerul Finanțelor va vinde pe piața locală obligațiuni pe trei ani în valoare de 150 de milioane de euro.

Randamentul mediu ar putea coborî la 3,15-3,25%, un minim pentru această maturitate, potrivit unor analiști de la Erste Group Bank și Piraeus Bank România. Randamentul s-a situat la 3,4% la o vânzare de obligațiuni la 16 noiembrie, potrivit datelor băncii centrale.
Guvernul ar putea plăti randamente de circa 3,25%, estimează analiști de la Piraeus Bank, în timp ce Erste consideră că rata ar putea coborî la 3,15%.

„Ne așteptăm la cerere solidă și ca Ministerul Finanțelor să accepte oferte la un randament de circa 3,15%”, se arată într-o notă a traderilor Erste.
JPMorgan Chase a anunțat recent că datoria în lei a României este eligibilă pentru a fi inclusă de la 1 martie în indicele GBI-EM al grupului financiar american. Banca britanică Barclays a anunțat în luna noiembrie a anului trecut că va adăuga în martie România și Nigeria la indicele Barclays pentru obligațiuni în monede locale ale țărilor emergente.

Guvernul intenționează să vândă trimestrial obligațiuni denominate în euro în acest an, întrucât are de acoperit scadențe în valoare de 1,76 miliarde de euro. Executivul a împrumutat în ianuarie 10,3 miliarde de lei (3 miliarde de dolari) prin emisiuni de obligațiuni în lei, maximul începând cu 1995.

Guvernul are un necesar brut de finanțare de 14,9 miliarde de euro pentru acest an, influențat și de plățile către FMI în contul împrumutului primit în perioada 2009-2011.
Executivul are nevoie de 2,8 miliarde de euro pentru finanțarea deficitului bugetar, 6,1 miliarde de euro pentru refinanțarea de datorii pe termen mediu și lung, precum și 6 miliarde de euro pentru datorii pe termen scurt. Executivul a prefinanțat până la sfârșitul anul trecut 12% din necesarul total de 14,9 miliarde de euro.

România nu are de răscumpărat în acest an obligațiuni de pe piața internațională, însă ajung la scadență două emisiuni pe piața internă denominate în euro.