Ministrul Teodorovici se laudă cu absorbție de 25% a fondurilor europene. Consiliul Fiscal: Suntem sub jumătatea țintei pentru 2013

Publicat: 30 10. 2013, 16:12
Actualizat: 29 07. 2014, 21:39

Rata României de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 25%, anunță Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat transmis miercuri redacției gândul. Consiliul Fiscal, însă, nu se arată deloc impresionat și avertizează că ne aflăm la mai puțin de jumătate din ținta pentru 2013 pentru veniturile din fonduri europene.

„Rata de absorbție curentă a fondurilor europene a depășit nivelul de 25%, suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare ajungând la peste 4,9 miliarde de euro”, declară ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, adăugând că, în 2013, România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro.

„În perioada imediat următoare, trebuie accelerat ritmul în care solicităm noi rambursări de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar dacă beneficiarii implementează cât mai repede proiectele, iar instituțiile statului din sistem procesează în cel mai scut timp documentele necesare”, a mai declarat Teodorovici.

Deși creșterea ratei de absorbție este notabilă – prin comparație, în septembrie 2012, aceasta era de 9,7%, iar la sfârșitul lui 2011, de 5,5% -, ea este mult sub ținta stabilită pentru acest an, iar Guvernul s-a arătat „sistematic” prea optimist , atrage atenția Consiliul fiscal, într-o opinie cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări bugetare. „Consiliul fiscal are în continuare rezerve serioase cu privire la posibilitatea de a realiza ținta de final de an pentru veniturile din fondurile europene post-aderare, în condițiile în care, cu trei luni înainte de finele acestuia, nivelul intrărilor (5,03 mld. lei) reprezintă mai puțin de jumătate din suma estimată pentru întreg anul (12,15 mld. lei), iar estimările guvernamentale cu privire la performanța de absorbție au fost sistematic mai mari decât realizările”, avertizează Consiliul Fiscal.

În perioada 1 ianuarie – 28 octombrie a.c., prin Programul Operațional Regional au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată prin intermediul unui program, informează ministerul condus de Teodorovici. Pe locurile următoare din punct de vedere al valorii fondurilor solicitate spre rambursare în acest an se clasează Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul căruia s-a cerut returnarea a peste 484 milioane de euro, respectiv Programul Operațional Sectorial Mediul pentru care au fost transmise documente pentru rambursarea a peste 456 milioane de euro. În același timp, declarațiile de cheltuieli transmise în acest an pentru Programul Operațional Sectorial Transport însumau circa 373 milioane de euro la data de 28 octombrie a.c.

În Acordul de Parteneriat propus de România pentru următoarea perioadă de programare – 2014-2020 – , MFE justifică rata scăzută de absorbție a banilor europeni din 2007 și până acum prin „incapacitatea de a menține un flux adecvat al proiectelor într‐un stat avansat de dezvoltare și fără deficiențe semnificative de implementare; lipsa de reacție în sistemele de planificare, reglementare și legale; problemele cronice în realizarea achizițiilor publice, care au distrus proiecte de infrastructură și au restricționat accesul la expertiza externă; nivelul ridicat al volumului de muncă care îi revine fiecărui membru al personalului de execuție și de conducere”.