Ministrul Turismului propune în Guvern ca șoferii autocarelor să nu poată desfășura ocazional această activitate

Publicat: 26 06. 2013, 11:32
Actualizat: 22 03. 2019, 05:30

Ministrul pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, Maria Grapini, va propune miercuri în ședința de Guvern, după accidentul din Muntenegru, modificarea legislației privind transportul de persoane, astfel încât să nu mai existe posibilitatea ca șoferii să desfășoare ocazional această activitate, informează Mediafax.

„Astăzi în ședința de Guvern propun cel puțin un lucru să se schimbe în legea transportului de persoane. Am văzut că șoferul de la Poliție (cel care conducea autocarul, angajat al Poliției, n.r.) prin contract avea dreptul în concediu să lucreze în altă parte, eu cred că în situația transportatorilor de oameni – autocare, microbuze – nu trebuie să luăm șoferi temporari, care lucrează în altă parte, care nu fac continuu această activitate pentru că aici este vorba de viteză de reacție la secundă, de îndemânare și știm cu toții că dacă faci din când în când șoferitul ți se poate întâmpla ca instinctul să nu-ți funcționeze. De aceea, eu voi propune modificarea legii să nu mai existe pe mijloace transport persoane posibilitatea ca șoferii să lucreze parțial undeva și să lucreze temporar, a intrat în concediu și a preluat un autocar și pe un traseu foarte dificil. Asta e una din propuneri”, a afirmat Grapini.

Ministrul a arătat că este o problemă de responsabilizare, că ar trebui înaintată responsabilizarea până la firma care organizează excursii, la calitatea și modul în care se fac școlile și licențele de transport, precum și verificarea șoferilor.

„Sigur că am dat acum să scoatem toată legislația legată de transport de persoane, asta are interferență cu activitatea pe turism, să vedem cum putem, pe de o parte, să clarificăm lucrurile care nu sunt extrem de precise, iar pe de altă parte, eu am pledat înainte să se întâmple acest tragic accident să responsabilizăm funcționarii publici, cei care controlează și avizează, în momentul când dau un aviz să nu-l dea din birou, să verifice calitatea, fie că vorbim de șofer, fie de mijlocul de transport și cu sancțiuni foarte dure în momentul în care se întâmplă”, a spus Grapini.

Ea a menționat din punctul său de vedere că ar trebui ridicată inclusiv licența de transport a unei companii care provoacă asemenea cazuri, la fel cum se procedează în alte țări.

Legea va fi modificată fie prin ordonanță de urgență, fie prin ordonanță simplă sau hotărâre de Guvern, necesitatea fiind urgentă.

„Sigur că nu trebuia să așteptăm să fie o catastrofă, sigur că poate de 23 de ani trebuia să ne clarificăm cum facem atunci când lucrăm cu viața oamenilor în deosebit, în sistemul medical și în sistemul de transport”, a mai spus Grapini.

Un autocar cu turiști români s-a răsturnat, duminică, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morți și 29 de răniți.

La volanul autocarului se afla un subofițer, angajat al Poliției Capitalei tot în funcția de conducător auto. Șoferul a decedat în accidentul produs la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Circuitul a fost organizat de agenția de turism Mareea Travel, iar transportator a fost firma Gregory Tour. (Raluca Ghinea)