Mișu Negrițoiu, despre Hidroelectrica: „Stai așa că vrem să le-o tragem unora, dar nu știi cui, și potențial poți să ți-o iei mâine”

Publicat: 21 06. 2012, 13:15
Actualizat: 22 08. 2014, 09:41

Băncile care au creditat Hidroelectrica vor proviziona întreaga expunere, chiar dacă s-a promis că vor fi plătite ratele la timp după intrarea în insolvență, măsură contraproductivă, care va afecta împrumuturile pentru alte companii de stat, spune directorul general ING România, Mișu Negrițoiu.

„Decizia de la Hidroelectrica este absolut contraproductivă. Este multă lipsă de predictibilitate. Dacă vreau să aduc acum bani în țară nu pot. Nu am cum să argumentez o asemenea cerință (…) Evident că vom deveni reticenți să finanțăm companiile de stat. Trebuie să vedem ce facem cu această situație. Se spun multe, dar în banking nu se acționează pe vorbe (…) Inevitabil că se va proviziona expunerea pe Hidroelectrica”, a spus Negrițoiu la ZF Bankers Summit12.

Întrebat dacă nu cumva bancherii și analiștii ar trebui să explice mai bine decidenților care sunt consecințele unor asemenea măsuri, Negrițoiu a răspuns tranșant, arătând că o astfel de decizie arată lacune de bază ale reprezentanților statului.

„Ce să le mai explici? Nu poți să pleci de la bază. Dacă nu înțelegi, nu te duci. Eu am fost în acele poziții și știu cum e. Nu dormi noaptea…. Nu poți să faci un joc de picioare dâmbovițean”, a spus șeful ING România

El vede necesară revenirea la predictibilitatea economiei, vulnerabilitate care se manifestă de câțiva ani, iar în acest context un responsabil al statului trebuie să aibă cunoștințele necesare încă din prima zi de activitate.

„O simplă acțiune, care vrea să fie justificată, dar nici nu știu pe cine reprezintă ca acțiune, reducerea salariilor reprezenta pe cineva. Și faci o mică jonglerie dâmbovițeanu (…) Stai așa că vrem să le-o tragem unora, dar nu știi cui, și potențial poți să ți-o iei mâine. Toate acestea se adaugă la problemele pe care le avem. Ne înrăutățim situația în loc să o îmbunătățim”, a completat Negrițoiu.

Tribunalul București a admis miercuri cererea de intrare în insolvență a Hidroelectrica, solicitarea fiind depusă la finele săptămânii trecute.

În prima zi ZF Bankers Summit12, mai mulți bancheri au criticat în termeni duri decizia Guvernului de a introduce în insolvență una dintre cele mai mari companii de stat.

Președintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat că intrarea în insolvență a Hidroelectrica este mai îngrijorătoare pentru România decât rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputațional al statului, argumentând că nu se răspune „la un șmen cu un șmen”.

La rândul său, Henk Paardekooper, președinte al RBS România a arătat că decizia a fost surpinzătoare, pentru că nu s-a mai întâlnit ceva similar în istoria recentă a României, chiar dacă alte state au ales soluții de acest gen în ultima perioadă.

Paardekooper a completat că decizia Moody’s de a coborî miercuri cu patru trepte ratingul Hidroelecrica este relevantă pentru a înțelege efectele unei asemenea decizii.

Șeful RBS nu a dorit să comenteze relația comercială a băncii cu Hidroelectrica.

Directorul general adjunct BRD – Groupe Societe Generale, Claudiu Cercel, crede că eșecul licitației de titluri de stat de la începutul acestei săptămâni poate fi și rezultatul anunțului privind Hidroelectrica, care a determinat unele bănci să nu participe sau să ceară dobânzi înalte.

„Ceea ce se reproșează cei din exterior este nu atât intrarea în insolvență, (…) ci că se poate interpreta ca un atac la instituția contractului. Cei din occident se uită la instituția contractului și există temerile că și alte companii ar putea fi încurajate să facă la fel, dacă nu chiar și entități private”, a comentat directorul BRD – Societe Generale.

De asemenea, președintele Raiffeisen, Steven van Groningen, spunea că îi e foarte greu să le explice investitorilor străini ce s-a întâmplat la Hidroelectrica și de ce această companie a fost introdusă în insolvență, mai ales că multe alte companii de stat se află într-o situație financiară mult mai gravă.

„Nu este foarte greu pentru mulți investitori străini să numească 5 companii de stat care sunt în poziție mult mai gravă decât Hidroelectrica. Îi băgăm și pe ei în insolvență?”, a afirmat șeful Raiffeisen.