Modificări drastice ale Codului Muncii. Noile reguli impuse angajatorilor. În ce condiții poate fi sistată activitatea unei firme

Publicat: 05 08. 2017, 10:08

De asemenea, potrivit actului normativ, angajatorii vor fi obligați să încheie un contract individual de muncă în formă scrisă, înainte de începerea activității unei persoane, cel mai târziu în ziua anterioară începerii activității. Totodată, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților trebuie să se facă în ziua anterioară începerii activității cel târziu. Neîndeplinirea acestor condiții se consideră muncă nedeclarată. 

Tot muncă nedeclarată se consideră primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat sau în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

Inspectorii de muncă vor avea competența de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.

De asemenea, prin actul normativ, se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de 5 persoane stabilite până în prezent, pentru încadrarea faptei ca și contravenție și creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii. 

Ordonanța instituie posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului – verbal de sancționare.

Altă modificare stabilește că primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a tarficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu înschisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.