Mugur Isărescu, al 5-lea mandat la BNR. Lista noii conduceri a Băncii Naționale

Publicat: 19 06. 2014, 13:25
Actualizat: 06 07. 2016, 20:14

Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile de specialitate din Parlament pentru un nou mandat la BNR, acesta fiind al cincilea mandat în calitate de guvernator al Băncii Centrale.

„La sfârșitul acestui mandat pot spune că, cu o oarecare întârziere, în Romania avem o situație bună din punct de vedere al stabilității prețurilor. Nu suntem în pericol de deflație, media anuală este undeva la 2%.  Vom monitoriza modul cum evoluează prețurile”, a declarat luni Mugur Isărescu la audierile din comisiile de specialitate din Parlament.

Isărescu a spus că stabilitatea de piață a cursului este un lucru dovedit în practică, iar din punct de vedere al stabilității financiare, criza nu a însemnat niciun ban public care să fie injectat în sistemul bancar.

În ce privește aderarea la euro, Isărescu a salutat consensul politic în ce privește aderarea la zona euro în anul 2019, fiind de părere că „este o țintă ambițioasă, dar încă fezabilă”, iar „drumul este însă lung și anevoios”.

Isărescu a declarat în comisiile parlamentare că este nevoit să opteze pentru aderarea la zona euro în următorii ani, întrucât nu îl ajută vârsta să mai creadă în decenii, sugerând, implicit, că dorește adoptarea euro sub mandatul său.

„Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în așa ceva. Pe dumneavoastră vă ajută vârsta, cu siguranță. Sunt foțat să fiu optimist și să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambițios, dar care se poate încă atinge”, a spus Isărescu, citat de Mediafax, răspunzând interpelării deputatului PDL Andreea Paul, care l-a rugat să răspundă, sincer, în câte decenii ar putea România să adere la zona euro.

Postul de prim-viceguvernator al BNR va rămâne ocupat tot de Florin Georgescu, fiind votat în unanimitate, iar cele două poziții de viceguvernatori vor fi ocupate de Bogdan Olteanu, propunerea PNL, și Liviu Voinea, ministrul Bugetului. Candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă de către parlamentari.

În Consiliul de Administrație al BNR, alcătuit din nouă membri, au fost avizați favorabil de comisiile reunite, ca membri neexecutivi, și Gheorghe Gherghina, Virgil Stoenescu, Daniel Dăianu, fost prim-vicepreședinte ASF, Agnes Nagy, din partea UDMR, și Marin Dinu, PSD.

Mandatul actual al Consiliului de Administrație al BNR expiră în octombrie 2014.

După ce a fost în cadrul Ministerului de Finanțe din 1987, ocupându-se de bugetul României din 1990, Gheorghe Gherghina se declară „bucuros” de numirea la BNR. Mai mult, acesta a mai lucrat în cadrul Băncii Naționale și în perioada 2005-2009, pe poziția de consilier. 

„Îmi doream să trec în BNR, mai ales pe perioada aceasta. Pentru mine e o bucurie extraordinară. Sunt convins că se va face bugetul așa cum trebuie și în continuare. Directorii generali și directorii din minister sunt foarte bine pregătiți, și eu m-am bazat tot pe ei”, a declarat el, la finalul audierilor.