Nexia: Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme și inechități fiscale

Publicat: 25 10. 2012, 16:51
Actualizat: 29 09. 2018, 03:49
Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme și inechități fiscale, deși a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, și nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii, apreciază reprezentanții Nexia România.

Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme și inechități fiscale, deși a fost gândită ca o măsură care să sprijine firmele, și nu reprezintă decât o amânare la plată, nu o facilitate pentru companii, apreciază reprezentanții Nexia România.

„Această măsură a fost anunțată de Guvern ca un ajutor pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, TVA-ul putând fi plătit la încasarea facturii. De fapt este vorba de o amânare a plății cu 3 luni, acesta devenind exigibil după trecerea unei perioade de 90 de zile de la emiterea facturii. Așadar, «TVA la încasare» este doar cu numele, fiind de fapt o amânare de plată, care devine obligatorie după trecerea perioadei respective. Astfel, măsura este luată tot în favoarea statului”, a declarat într-un comunicat Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații, membru Nexia.

Pentru ca statul să știe care sunt persoanele juridice la care se va aplica noul regulament de încasare a TVA, firmele trebuie să depună la organele fiscale Declarația 097, unde se precizează că cifra de afaceri a societății în anul precedent nu a depășit plafonul de 2,25 milioane lei.

„Astăzi este ultima zi de depunere a acestor declarații, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse între 1.000 și 5.000 lei. Dacă acestea nu sunt depuse, atunci organul fiscal va înregistra societatea din oficiu, pe baza deconturilor de TVA depuse anterior. În aceste condiții, toate societățile ar fi putut fi înregistrate automat, pe baza deconturilor de TVA, care există în bazele de date ale ANAF. Astfel, era necesar ca statul să trimită o notificare prin poștă, prin sistemul pe care îl cunoaștem deja cu toții. Astfel, cozile de astăzi de la administrațiile fiscale ar fi putut evitate”, apreciază reprezentanții Nexia.

În opinia lor, un posibil efect pozitiv pentru firme, însă doar teoretic, este că acest sistem ar putea fi un impuls pentru plata facturilor. Dacă înainte se încasa decontul pe TVA fără ca facturile să fie plătite, acum posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii că factura a fost achitată.

„O altă dificultate ce vine în urma acestor modificări, va consta în urmărirea și evidența plăților facturilor și TVA. Vor fi necesare schimbări în zona de gestiune contabilă, prin softuri și resurse umane suplimentare. Aceste modificări vor crește costul societăților cu serviciile contabile, având în vedere operațiunile suplimentare efectuate de specialiști”, a adăugat Petre.

Nexia International este prezentă în peste 100 de țări, cu peste 20.000 de specialiști. În România, compania este prezentă din anul 2005, prin afilierea la rețea a companiei românești CRG Nexia care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanță fiscală și de afaceri. Tot în 2005 rețelei Nexia s-a afiliat și casa de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații, care acoperă consultanța pentru zona de legal.