Nouă metode pentru reducerea facturii la gaz pe timpul iernii

Publicat: 26 11. 2013, 15:42
Actualizat: 20 03. 2019, 17:42

Reducerea facturilor la gaz devine, în special în perioada sezonului rece, o preocupare pentru mulți dintre români. Printre metodele puțin costisitoare prin care costurile de încălzire din lunile de iarnă pot fi scăzute se numără instalarea unui termostat de ambianță sau izolarea corectă a ferestrelor și a conductelor de agent termic.

„Utilizarea eficientă a energiei în vederea obținerii controlului asupra costurilor cu energia a devenit o preocupare majoră a consumatorilor nu doar cu ocazia debutului sezonului rece, ci și în contextul liberalizării pieței de energie, care implică și creșterea treptată a prețurilor la gaze naturale și electricitate în decursul următorilor ani”, se explică într-un comunicat emis de E.ON Energie România.

Mai jos, regăsiți nouă metode propuse de furnizorul de gaze naturale și de electricitate pentru reducerea facturilor la gaz.

1. Izolarea îmbinărilor ferestrelor cu garnituri de etanșare autoadezive, de tip purfix. Pierderile de căldură prin spațiile neizolate pot reprezenta, în cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă, mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece.

2. Reglarea temperaturii din locuință luând în considerare faptul că peste temperatura de 19 grade Celsius fiecare grad poate reprezenta o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

3. Deschiderea ferestrelor pe perioade scurte de timp pentru aerisirea spațiilor și încălzirea mai rapidă a acestora. „Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsați ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp”, se explică în același comunicat.

4. Izolarea conductelor de agent termic în special a celor care traversează spații neîncălzite, precum holurile, subsolurile sau garajele.

5. Caloriferele nu trebuie acoperite cu perdele sau cu alte obiecte. Acest lucru îngreunează schimbul de căldură.

6. Setarea unei temperaturi mai scăzute a apei calde de la centrala termică.

7. Utilizarea unui termostat de ambianță. Acesta comandă funcționarea centralei termice în funcție de temperatura setată în camera în care este montat. Folosirea unui astfel de termostat poate duce la reducerea costurilor de încălzire cu până la 25%.

8. Montarea robinetelor cu cap termostatat pe calorifere. Acestea controlează debitul agentului termic.

9. Asigurarea funcționarii optime a aparatelor care consumă gaz. „Solicitați sprijinul instalatorilor autorizați pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă și a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitați consumul excesiv de gaze naturale”, explică cei de la E.ON.