Noul șef al Companiei de Autostrăzi, Mihail Bașulescu, a semnat în 2003 controversatul contract cu Bechtel. Ce spune azi despre dosarele sale penale

Publicat: 29/06/2012, 01:00
Actualizat: 29/07/2014, 18:11

Noul director general interimar al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) este Mihail Bașulescu, cel care a semnat în decembrie 2003, în aceeași calitate, de șef al Companiei de Autostrăzi, controversatul contract cu compania americană Bechtel, pentru construcția Autostrăzii Brașov-Borș.

Ceremonia de semnare a avut loc în 2003 la Palatul Victoria, în fotografii apărând, printre alții, premierul Adrian Năstase, ministrul de Finanțe Mihai Tănăsescu și ambasadorul SUA, Michael Guest.

Foto: Ceremonia semnării contractului de execuție a Autostrăzii Transilvania, între CNADNR și Bechtel Inc.(decembrie 2003)

Pentru modul în care a fost încheiat contractul cu Bechtel, Mihail Bașulescu și fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea s-au ales cu dosare penale în 2005, când procurorii din cadrul Parchetului General au demarat cercetările împotriva celor doi.

Contactat de gândul, Bașulescu a declarat joi că are NUP – neînceperea urmăririi penale – atât în cazul dosarului Bechtel, cât și în cazul altui dosar penal în care a fost cercetat după ce fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre l-a acuzat de cheltuieli peste bugetul Companiei de Autostrăzi.

„Am primit în 2006 neînceperea urmăririi penale în acest dosar (cu Bechtel), precum și în alt dosar deschis după ce ministrul Gheorghe Dobre m-a dat afară pentru că aș fi cheltuit peste bugetul companiei. Atunci a fost un control ANAF. Am neînceperea urmăririi penale pentru ambele dosare”, a declarat pentru gândul Mihail Bașulescu.

Foto: Mihail Bașulescu, director general interimar CNADNR (iunie 2012)

Potrivit plângerii formulate la acea vreme de către reprezentanții legali ai Ministerului Transporturilor, Mitrea și Bașulescu nu ar fi respectat anumite dispoziții legale care fac referire la încheierea contractului de proiectare și construire a autostrăzii Brasov-Cluj-Borș. Ulterior, parchetul a decis încetarea urmăririi penale și pentru Miron Mitrea.

Printr-o hotărâre de guvern, Compania Națională de Autostrăzi a fost împuternicită la acea vreme de Guvernul României să semneze contractul de proiectare și construire a autostrăzii Bechtel. Atunci, în calitate de director general al CNADNR, Mihail Bașulesu a semnat acest contract aprobat prin hotărâre de guvern.

Ce spune Raportul Special al Curții de Conturi

Încredințarea directă a contractului CNADNR-Bechtel, fără să se organizeze o licitație, graba cu care a fost promovată legislația aferentă în anul 2003 și lipsa unei negocieri reale a contractului sunt doar câteva dintre aspectele contractului cu Bechtel și asupra căreia atrage atenția „Raportul Special cu privire la construirea și întreținerea autostrăzilor – perioada 2005-2010”, făcut public recent de Curtea de Conturi.

Același raport avertizează că „susținerea evidentă și energică pentru acest obiectiv, din partea Guvernului și a MTI, manifestată la sfârșitul anului 2003, a diminuat în mod inexplicabil după aceea, pe parcursul derularii contractului, prin neadoptarea și neaplicarea celor mai economicoase, eficiente și eficace măsuri pentru realizarea la termen a obiectivului”.

Foto: Ambasadorul SUA Michael Guest și premierul Adrian Năstase, la recepția organizată în decembrie 2003 la reședinta ambasadorului, cu ocazia atribuirii Bechtel a construcției autostrăzii Brașov-Borș.

Proiectul Autostrada Transilvania a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro, încheiat cu compania americană Becthel pentru construcția unui traseu de 415 kilometri. După șapte ani de la lansarea proiectului erau finalizați doar 52 de kilometri.

Contractul cu Bechtel a fost renegociat în 2011, compania americană urmând să finalizeze doar două tronsoane din cele opt ale autostrăzii. Guvernul a avizat noul contract, care prevede reducerea costului aferent lucrării cu 50%, la 6,9 milioane euro/km, și permite scoaterea la licitație a tronsoanelor încă neîncepute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică