O companie de energie ar putea ieși de pe mai multe piețe, inclusiv din România

Publicat: 27 05. 2019, 11:34

Planurile reprezintă o schimbare a strategiei CEZ, companie de stat, de concentrare pe piața locală, după o expansiune în Balcani care a dus la apariția unor probleme pe unele piețe. „În cadrul acestei noi strategii, vrem să părăsim Bulgaria în anii următori”, a declarat CEO-ul Daniel Benes.

„Luăm în considerare o ieșire din România, din Turcia și ne gândim să plecăm din Polonia, unde avem două centrale electrice pe bază de cărbune, ca parte planului de a reduce emisiile de CO2 ale grupului”.

Acționarii CEZ, care este deținut în proporție de 70% de stat, vor vota noua strategie la adunarea generală anuală din 26 iunie, a declarat Benes.

CEZ se pregătește pentru construcția a noi centrale nucleare în deceniile următoare, în valoare de multe miliarde de dolari.

Noua abordare se va concentra pe modernizarea distribuției și dezvoltarea activităților de energie regenerabilă și de servicii energetice pe piața cehă, împreună cu servicii energetice din țările vecine – Slovacia, Germania și Polonia.

Benes a spus că vânzarea activelor de pe piețele pomenite ar putea aduce „multe zeci de miliarde de coroane”.

CEZ a inițiat discuții exclusive, în luna aprilie, cu Eurohold din Bulgaria pentru a vinde active în țara respectivă după ce nu a finalizat o vânzare anul trecut.

În Germania, compania deține ferme eoliene cu o capacitate de 135 megawați și dorește să construiască încă 200 MW.

Benes a spus că țintește un rezultat EBITDA de 75 miliarde de coroane (3,26 miliarde de dolari) în 2024-2025, de la 49,5 miliarde de coroane în 2018.

Aproximativ jumătate din producția de energie a CEZ provine din domeniul nuclear.

Grupul CEZ este prezent în România prin nouă companii – Distributie Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power. Grupul este prezent pe piața românească din 2005, când a preluat distribuția de energie electrică Electrica Oltenia SA.

Distributie Energie Oltenia (fosta CEZ Distributie) asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Teleorman si Valcea.

CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti.

CEZ detine in Romania si cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, in zona Dobrogea, la Fantanele, Cogealac si Gradina, o investitie de 1,1 miliarde de euro, precum și sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu.