O delegaţie a FMI ajunge în România pentru a evalua starea economiei. Agenda întâlnirilor cu oficialii

Publicat: 30 05. 2022, 09:36
Actualizat: 30 05. 2022, 09:41
Sursa foto: Shutterstock

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de şeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul, în perioada 30 mai – 10 iunie, pentru analiza anuală a economiei româneşti, a anunţat reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, Nadeem Ilahi.

Analiza anuală a specialiștilor FMI este cunoscută sub denumirea de Consultare pe Articolul IV

„Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri“, informează un comunicat al instituţiei financiare, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, la finalul vizitei, este aşteptat ca misiunea FMI să susţină o conferinţă de presă.

În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti.

România este membră a FMI din anul 1972, având din data de 2 februarie 2016 o cotă de participare de 1 811,4milioane DST (0,38% din cota totală). România deţine 19.572 voturi, echivalentul a 0,39% din total. Fondul Monetar Internaţional (FMI) este o instituţie financiară internaţională care reuneşte 189 de ţări membre, înfiinţată în 1945, în urma Conferinţei Naţiunilor Unite de la Bretton Woods (SUA).

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

În cadrul FMI, România face parte din grupa de ţări (constituenţă) care include: Armenia, Belgia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina, iar începând din 16 octombrie 2020 și Andorra, conform datelor BNR.

Concluziile consultării pe Articolul IV de anul trecut au fost publicate de instituția internațională în 26 august, după o pauză de un an în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19.

Consultările din acest an vin în contextul războiului din Ucraina, care a intrat deja în a patra lună. La câteva săptămâni de la invazie, directorul FMI, Kristalina Georgieva, spunea că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată în urma sancțiunilor fără precedent impuse asupra sa.