O statistică îngrijorătoare despre capitalul autohton. Puterea de angajare a top 10 firme românești, la jumătate față de cea a străinilor

Publicat: 26 10. 2016, 10:26

Operatorul telecom RCS&RDS (11.100 de anga­jați), retai­le­rul de bri­colaj Dedeman (9.200 de angajați) și Banca Transilvania (7.700 de an­ga­jați) sunt cei mai mari angajatori cu ca­pital privat româ­nesc, potrivit da­telor din luna oc­tom­brie a acestui an, după ce au fă­cut peste 1.500 de noi angajări de la începutul anului.

Puterea de angajare a celor mai mari companii românești după nu­mă­rul de angajați este la jumătate față de cea a multinaționalelor afla­te în topul angajatorilor. Top zece anga­jatori români au împreună mai pu­țin de 50.000 de salariați, pe când numărul de angajați din topul celor mai mari zece angajatori – multi­na­ționale – este de peste 112.000 de angajați.

Raportat la cifra de afaceri, date­le oficiale arată că angajații din top 10 angajatori străini generează o cifră de afaceri de patru ori mai mare decât cei care lucrează pentru fir­mele antreprenorilor locali.

„Veniturile realizate per angajat în multinaționale au o pondere aproa­pe dublă versus companiile ro­mânești. Acest lucru arată faptul că productivitatea muncii în mulți­na­ționale este net superioară, ca ur­ma­re a unui managementul superior și a existenței unui sistem cu proceduri bine puse la punct care diminuează mai mult posibilele pierderi, greșeli, re­buturi etc.”, a spus Ionuț Pande­li­că, prof. univ. dr. în cadrul catedrei Manage­ment și Marketing a Univer­si­tății Româno-Americane și în cadrul ASE Bu­cu­rești. Multinațio­nale­le au mai mulți angajați și veni­turi mai mari decât companiile româ­nești pentru că au și o viziune globală ver­sus o viziune mai dergabă locală a com­paniilor românești, dar și ca ur­ma­re a sprijinului primit de la auto­rități, care a fost semnificativ mai mare pentru multinaționale.

Citește în continuare pe zf.