OCDE: Țările dezvoltate au crescut în 2013 taxele pe venit pentru al treilea an consecutiv. Contribuțiile sociale la angajatori au scăzut

Publicat: 11 04. 2014, 17:37
Actualizat: 07 02. 2016, 10:15

Povara fiscală a crescut în 21 dintre cele 34 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a scăzut în 12 și a stagnat într-o singură țară, scrie cotidianul Wall Street Journal. Povara fiscală reprezintă diferența dintre costul total al unei companii cu un angajat și venitul net rămas acestuia după plata taxelor și contribuțiilor sociale atât de către angajator, cât și de către angajat.

În medie, povara fiscală a crescut la 35,9% din costul total cu un angajat, de la 35,7% în 2012. În deceniul anterior, procentajul a scăzut treptat, dar trendul s-a inversat în ultimii ani, ca urmare încercărilor guvernelor de a-și consolida veniturile, afectate de criza financiară.

Majorarea de anul trecut a fost determinată aproape integral de creșterea sumelor plătite în contul taxelor pe venit, potrivit OCDE. Deși taxele nu au crescut, eliminarea unor scutiri a condus la contribuții mai mari în anumite țări.
În medie, contribuțiile sociale plătite de angajatori au scăzut ușor, guvernele încercând astfel să încurajeze companiile să angajeze.

Veniturile angajaților ajustate cu inflația au scăzut în această perioadă la nivelul țărilor OCDE.
Combinația dintre taxele mai ridicate și salariile mai mici sugerează că este puțin probabilă o accelerare rapidă a consumului în țările dezvoltate, necesară pentru o recuperare mai puternică a economiei.
Declinul salariilor ajustate cu inflația a fost mai temperat decât în anii precedenți, în parte din cauza ritmului mai lent de creștere a prețurilor. Salariile calculate fără impactul inflației au scăzut în doar trei țări, Grecia, Cehia și Irlanda.