Oficial ANAF despre denunțători:La noi va fi coadă să spună și să ia stimulente; nu suntem pregătiți

Publicat: 19 09. 2012, 17:05
Actualizat: 29 09. 2018, 01:08

Recompensarea „denunțătorului” ar duce la cozi pentru sesizări și încasarea stimulentelor, iar personalul Fiscului nu poate acoperi nici controlul faptelor vizibile de evaziune, a declarat vicepreședintele ANAF Mihail Constantin, precizând că există și în prezent suficiente anonime, mai ales la țară

Constantin a arătat că sistemul denunțătorului este o idee care funționează în alte țări, dar de la un anumit grad de civism în sus. În aceste țări cantitățile de informații sunt „total întâmplătoare și foarte puține”, întrucât gradul de civilizație fiscală este diferit.

„La noi probabil că dacă vom ajunge la așa ceva, și aici e partea cea mai proastă, dacă se dă un stimulent, cineva va face coadă să spună, ca să facă coadă după aceea ca să-și ia stimulentul. Practic, cred că noi nu suntem pregățiți încă pentru așa ceva”, a spus oficialul ANAF.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Liviu Voinea a declarat săptămâna trecută că românii care vor transmite Fiscului informații privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilități, așa cum se întâmplă și în alte state.

Oficialul Ministerului Finanțelor a arătat că în Suedia populația este stimulată fiscal să dea informații despre averea vecinilor, a cunoștințelor sau operațiunile unor companii.

Vicepreședintele ANAF spune că denunțarea vecinilor sau a altor persoane este o practică curentă, chiar dacă nu este oficializată.

„Să nu credeți că astăzi nu se practică, deși nu e oficializată. Sunt suficiente informații anonime care vin și la Garda Fiscală, și la noi (ANAF – n.r.), care spun despre vecinul, despre cel de peste stradă. În general din mediul rural, unde ați văzut că apar fel de fel de vile frumoase, iar în dreapta și-n stânga căsuțe cu stuf, la mijloc o vilă mare. Sunt fel de fel de situații (…) În principiu, orice sesizare trebuie controlată dacă are un anumit grad de adevăr în ea. Noi nu avem oameni suficienți să controlăm ceea ce este vizibil din ceea ce considerăm noi că este evaziune”, a explicat vicepreședintele ANAF.

Constantin a adăugat că singurul mecanism adevărat care ar trebui să funcționeze, pe care ANAF îl are în vedere într-un proiect cu Banca Mondială, este o analiză de risc generalizată. Astfel, ANAF va trimite inspectorii acolo unde există riscuri de pierdere majoră.

„Nu vom trimite oameni unde-i cheltuială de deplasare a doi inspectori cu salariu maxim și două săptămâni să stea acolo și să aducă doi lei înapoi. Se practică și asta”, a mai afirmat Constantin.

Raluca Ghinea, raluca.ghinea@mediafax.ro