Oficial Volksbank: Bancherii îi ocolesc pe patronii români care au probleme cu justiția

Publicat: 27 02. 2015, 20:28
Actualizat: 27 03. 2019, 12:14

Băncile lucrează mai bine cu multinaționalele decât cu companiile românești, în condițiile în care tot mai mulți antreprenori locali au ajuns în atenția autorităților care îi suspectează de fapte penale, a precizat vineri Bogdan Neacșu, vicepreședinte Volksbank.

„Ne uităm mai strict la acționarul român decât la cel străin. Sunt foarte multe cazurile în care antreprenorii români trebuie să dea cu subsemnatul, să răspundă la tot felul de întrebări din partea autorităților și se ajunge foarte greu la o rezoluție (în cazul celor cercetați sau acuzați de fapte penale, n.r.). Nu pot să zic decât >. Nu pot să finanțez acolo”, a declarat Neacșu, la o conferință pe teme bancare organizată de Finmedia.

„E un factor care penalizează dezvoltarea antreprenoriatului românesc (…) Și calitatea de martor și calitatea de investigat pe mine mă fac să spun mai bine aștept să se ajungă la o rezoluție cu compania x sau cu persoana x decât să o finanțez acum”, a arătat el.

Neacșu spune că băncile lucrează mai ușor cu multinaționalele, aici existând mai puține exemple de acest tip. În ultima perioadă, banca pe care o reprezintă a creditat companii în special din domeniile auto și telecom. Vicepreședintele Volksbank a observat de asemenea o tendință a companiilor străine de a se împrumuta pe piața locală. Acest lucru poate fi influențat de ofertele mai bune din România, dar și de faptul că mutarea banilor dintr-o țară în altă presupune anumite costuri operaționale.

„Chiar dacă ar fi mai ieftini afară, operarea lor în România se dovedește costisitoare. Preferă să discute cu bănci locale și să-și obțină condiții mai bune”, a spus el.

Neacșu a precizat totodată că aceste companii iau bani atât pentru a avea capital de lucru, dar și și pentru a face investiții. În acest sens, el a dat exemplul unei companii de vopsitorie de mase plastice din Oradea.

„Firma este din Germania cu prezentă în România și Ungaria. Vor un credit de investiție, să-și aducă și echipamente, dar și să-și mărească hala pe care o au acum. Credit din Germania versus credit de la noi din România – am pus ofertele pe masă și noi am ieșit mai ieftini. Am dat o marjă normală, la condiții actuale. A ieșit oferta mai bună decât ce însemna să aducă banii din Germania. Companiile de talie medie au început să prefere băncile locale”, a arătat Neacșu.

Volksbank a încheiat în 2014 credite corporate în valoare totală de 106 milioane echivalent euro, majoritatea fiind în lei.