Oltchim intră în insolvență. „Combinatul funcționează, iar despre proteste nu poate fi vorba”

Publicat: 30 01. 2013, 14:43
Actualizat: 29 03. 2019, 02:28

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea intră în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată, miercuri, de Tribunalul Vâlcea, transmite corespondentul Mediafax.
Decizia Tribunalului Vâlcea poate fi atacată în termen de șapte zile.

Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolvenței.

„S-a aprobat insolvența, iar mâine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de făcut. Deocamdată îl așteptăm pentru a discuta. Combinatul funcționează, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom așeza la masă și vom discuta cu administratorul judiciar ce este de făcut. Toate creanțele Oltchim vor fi înghețate”, a declarat, miercuri, liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev.

Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvență a Oltchim după ce anul trecut a eșuat în încercarea de a privatiza compania.

Consiliul de Administrație al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvență.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuțiile cu FMI, că intenția este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea „redevine curată”, să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situația companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenție convenită de Guvern cu FMI și obținută de MEDIAFAX.
„Insolvența va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activității companiei”, se arată în document.

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.