OMV Petrom a semnat un contract de transfer pentru 40 de zăcăminte onshore

Publicat: 08 01. 2020, 19:14

Dacian Petroleum SRL este o firmă înființată în noiembrie 2018 de către Ion Popa, fost director general al Petrom până în 2003, înainte de privatizare, alături de Andrew Becnel, fost CFO al companiei de servicii petroliere Weatherford, Thomas Bruni și Bernard Jacques Duroc Danner (fost CEO al Weatherford).

Cei patru acționari persoane fizice dețin fiecare pachete de 12% din acțiunile Dacian Petroleum, în timp ce acționar majoritar este compania Rotary Petroleum Co, deținută integral de Leonardo Crăciun.

Transferul drepturilor și obligațiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităților, conform Legii Petrolului, fiind parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are că scop eficientizarea operațiunilor și concentrarea pe cele mai profitabile zăcăminte cheie.

Cele 40 de zăcăminte care vor fi transferate sunt situate în sudul României și au o producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom, relatează sursa citată.

Dacian Petroleum SRL a încheiat contractul de transfer al activității având că scop extinderea duratei de viață a celor 40 de zăcăminte considerate marginale pentru OMV Petrom.

În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele și infrastructură de țiței și gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariați.

Procesul s-a desfășurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din România și din străinătate.

Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom. Anterior, au mai fost transferate alte 28 de zăcăminte: 19 zăcăminte în august 2017 și alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy România SRL.

OMV Petrom a avut o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înalta eficientă de 860 MW. Pe piață distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.

 

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,998%, iar 18,352% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.