OMV Petrom cumpără cea mai mare rețea de încărcare pentru vehicule electrice din țară și jumătate din dintr-un proiect de energie verde de 1 GW

Publicat: 03 01. 2024, 13:08

OMV Petrom a anunțat că va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, dar și 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW.

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, va achiziționa de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din acțiunile Electrocentrale Borzești, care deține proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian și 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite și operate în parteneriat cu RNV Infrastructure, au anunțat, miercuri, reprezentanții companiei din care statul român deține 20,7% și este controlată de austriencii de la OMV Aktiengesellschaft, cu 51,2% din acțiuni.

În plus, OMV Petrom va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026.

Contribuție de 350 de milioane de euro

Potrivit companiei, prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzacțiilor este prognozată să aibă loc în prima parte a anului 2024, după îndeplinirea anumitor condiții.

„Ne bucură parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzacții progresăm semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic și diversificat de proiecte regenerabile. Ambiția noastră este să ne menținem poziția de lider în domeniul energiei în sud-estul Europei, transformând în același timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, a transmis Christina Verchere, Director General OMV Petrom.

„Încă de la începuturile sale, Renovatio a țintit către un viitor mai curat și resurse utilizate eficient. Suntem încântați de intrarea în parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW în proiecte care vor livra energie verde în România și pentru a continua dezvoltarea sustenabilă a serviciilor de mobilitate electrică. Suntem încrezători că împreună, prin combinarea punctelor forte și valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum și a unui mediu mai sănătos pentru industrie și comunitate”, potrivit lui Aurel Arion – Director General Renovatio.

Câte stații de încărcare va opera OMV Petrom

Prin achiziționarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din România, OMV Petrom completează portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic și cele patru parcuri eoliene vor fi construite în zona de nord-est a României. Conform estimărilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului energetic național de la începutul anului 2024, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producția între 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la rețeaua națională de transport a energiei electrice.

Miercuri după-amiază, aproximativ 21% din energie produsă la nivel național se producea din resurse eoliene (1.639 MW), iar fotovoltaic, 1,5% (117 MW), cea mai mare pondere având-o cea hidro, 29,65% (2.314 MW), conform datelor în timp reale ale Transelectrica.

În ceea ce privește achiziționarea a 100% din acțiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni astfel cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România, adăugând peste 400 de puncte de încărcare noi la rețeaua existentă. La sfârșitul anului 2023, rețeaua regionala OMV Petrom număra aproximativ 270 de puncte de încărcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea rețelei de mobilitate electrică se adaugă eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului în România și în regiune.

Piața autoturismelor electrice și full hibrid este în creștete, ajungând la 24,1% din totalul înmatriculărilor din România în primele 11 luni din 2023, față de 20,9%, în aceeași perioadă a anului precedent, conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA). Este vorba de 31.754 ce vehicule electrice și full hibrid înmatriculate în ianuarie – noiembrie 2023, față de 24.144 în același interval din 2022.

Sursa foto: OMV Petrom