OPEC a pierdut controlul. Cei TREI oameni care decid PREȚUL PETROLULUI au interese DIVERGENTE

Publicat: 19 11. 2018, 18:13
Actualizat: 25 03. 2019, 23:24

Dar fiecare dintre ei are propriile dorințe, informează Bloomberg. În timp ce OPEC avea un scop comun, SUA, Rusia și Arabia Saudită domină livrările globale. Împreună,cele trei state produc mai mult petrol decât cei 15 membri ai OPEC, și toate trei statele și-au sporit livrările la niveluri record, care ar putea fi și mai mari anul viitor.

Aceste creșteri ale producției, alături de previziunile optimiste legate de cerere, precum și decizia președintelui Trump de a excepta unele state de la sanțiunile impuse Iranului au schimbat sentimentele pieței, de la temeri legate de o eventuală lipsă la o abundență de stocuri de petrol, în doar trei luni.

Pe măsură ce prețurile au scăzut, Arabia Saudită a anunțat că își va reduce exporturile cu 500.000 de barili pe zi luna viitoare și și-a avertizat colegii producători că au nevoie să taie aproximativ 1 milion de barili pe zi față de nivelurile din octombrie. Solicitarea a declanșat un răspuns lipsit de entuziasm de la Putin și o mustrare pe Twitter de la Trump. 

Bin Salman are nevoie de veniturile din petrol pentru a-și finanța planurile ambițioase de a transforma Arabia Saudită. Fondul Monetar Internațional a prognozat că țara va avea nevoie de un preț de 73,3 dolari/baril pentru a-și echilibra bugetul. Petrolul Brent se tranzacționează cu 5 dolari mai puțin, iar Arabia Saudită aplică un discount față de benchmarkul de referință din Marea Nordului. Prelungirea reducerilor de producție pentru al treilea an este singura modalitate în care Arabia Saudită poate obține prețul de care are nevoie.

Bin Salman se va confrunta cu mai multe provocări din partea lui Putin și a lui Trump. Președintele rus nu a arătat prea mare entuziasm în privința reducerii producției. Bugetul Moscovei este mult mai puțin dependent de prețul petrolului acum decât în momentul în care Rusia a acceptat să să se alăture eforturilor OPEC de a reechilibra piața petrolului, în 2016.

Dar Putin ar putea decide că menținerea relației bune cu prințul saudit merită un mic sacrificiu. Oricum, Putin a declarat recent că un preț al petrolului de aproximativ 70 de dolari pe baril îl satisface „complet”.

Opoziția de la Trump va fi, desigur, mult mai puternică și va veni într-un moment când președintele american și Mohammed Bin Salman încearcă să-și păstreze relația politică, în timp ce senatorii americani iau în considerare sancțiuni mai aspre față de Arabia Saudită, ca răspuns la războiul din Yemen și uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi.

O amenințare mai mare față de planurile saudite ar putea veni de la petroliștii din Texas. Producătorii americani au adăugat un plus de producție egal cu volumul producției Nigeriei, în ultimele 12 luni. Producția lor ar putea atinge 12 milioane de barili pe zi în aprilie, potrivit Departamentului Energiei, cu șase luni mai devreme decât estimările inițiale și cu 1,2 milioane de barili pe zi mai mult decât s-a estimat în ianuarie.

Așa că Arabia Saudită riscă să se confrunte cu mânia lui Trump, cu indiferența lui Putin și cu o efervescentă industrie petrolieră americană atunci când va dori să echilibreze piața petrolieră, în 2019.

Foto: Hepta