OPINIE. Sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România (Clubul Fermierilor Români)

OPINIE. Sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România (Clubul Fermierilor Români)
Publicat: 15/05/2020, 14:13

Liderii Clubului Fermierilor Români consideră că măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) pentru sectorul agroalimentar, în contextul crizei COVID-19, nu sunt în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România.

Potrivit reprezentanților ONG-ului, una dintre măsurile propuse de CE pentru sectorul agroalimentar în contextul crizei COVID-19 vizează prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată cu o lună, mai exact de la 15 mai, la 15 iunie.

De asemenea, spun cei din Club, Comisia are în vedere posibilitatea acordării plăților în avans în suma de 70% în loc de 50%, dar tot de la 16 octombrie, doar pe baza controlului administrativ al documentelor (fără necesitatea efectuării controlului pe teren).

Exceptarea de la regulile ajutorului de stat, cu posibilitatea acordării, din bugetul național, a până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 euro pentru unitățile de procesare, reprezintă o altă măsură gândită de Executivul de la Bruxelles pentru sectorul agroalimentar în contextul pandemiei de covid-19.

CE mai propune măsuri de intervenție, în suma de 80 milioane de euro, pentru sectoarele lactate și carne (mai puțin pentru cea de pasăre). Acestea se traduc atât în stocarea privată a laptelui praf degresat, a untului și brânzeturilor, cât și a cărnii.

Nu în ultimul rând, pentru sectorul vinului, Executivul european are în vedere distilarea de criză, stocarea privată și recoltarea în verde, dar și măsuri de flexibilizare în utilizarea fondurilor de dezvoltare rurală pentru a contracara efectele COVID-19.

„Din cele menționate rezultă în mod clar că, deocamdată, sprijinul european nu este în măsură să salveze sectorul agroalimentar din România.

Din acest motiv, se impune identificarea unor soluții la nivel național, care să permită salvgardarea producției agroalimentare românești (…)”, susțin cei din Clubul Fermierilor.

Propuneri eficiente ale ONG-urilor pentru sectorul agroalimentar

Organizația citată a creionat la rândul său câteva măsuri care se pot aplica, astfel încât producătorii agricoli români să fie susținuți în mod eficient în actualul context epidemiologic și agrometeorologic.

În viziunea reprezentanților Clubului Fermierilor Români, o primă măsură ar fi cea de achitare în avans a subvențiilor, chiar din luna iulie.

În mod normal, acestea se plătesc în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie și se efectuează din bugetul național, urmând a fi rambursate de CE în luna ianuarie a anului viitor.

„O astfel de măsură ar permite finanțarea rapidă a producătorilor agricoli, evitând cheltuielile suplimentare cu obținerea unor credite de finanțare a producției de către fermieri”, susțin reprezentanții ONG-ului.

În viziunea acestora, dacă plățile în avans se efectuează oricum din bugetul național, trebuie reiterată această solicitare în viitorul Consiliu de miniștri ai agriculturii, având în vedere că și la precedenta videoconferință mai mulți miniștri au solicitat posibilitatea efectuării plăților în avans chiar de la 1 iulie.

Mai mult, susțin reprezentanții sursei citate, în condițiile crizei grave – forță majoră, autoritățile italiene intenționează să înceapă plățile în avans chiar și din luna mai, așa cum sa anunțat în presa din Peninsulă.

„Se poate chiar solicita Comisiei Europene avansarea unor credite avantajoase statelor membre pentru plata avansurilor în agricultură”, propun membrii Clubului.

Ajutoare de stat

O a doua măsură aflată pe lista ONG-ului citat este plata unor ajutoare de stat către producătorii cei mai afectați.

În acest context, adoptarea exceptării de la regulile ajutoarelor de stat de către Comisia Europeană permite acordarea până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 euro pe unitate de procesare.

„În acest sens trebuie efectuată o analiză care să permită identificarea clară a producătorilor cei mai afectați, cu date contabile reale, și pentru care statul român să acorde sprijin financiar.

Trebuie avuți în vedere acei producători care produc pentru piață și care mențin forța de muncă angajată în această perioadă dificilă”, au adăugat reprezentanții Clubului Fermierilor Români.

Acordarea de apă pentru irigat și energie electrică cu titlu gratuit

Potrivit sursei citate, o a treia măsură propusă ar fi acordarea de ajutoare de stat fermelor celor mai afectate de secetă, în contextul crizei COVID-19.

„România riscă să înregistreze cea mai slabă producție agricolă din cauza secetei grave, instalate încă din toamna trecută”.

„Fermierii afectați înregistrează pierderi mari, dar mai grav este că se pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a României, care va afecta enorm bugetul și economia națională.

„De aceea, este imperios necesar să se adopte din timp măsuri pentru a salva producția agricolă – acordarea de apă pentru irigat și energie electrică cu titlu gratuit, până nu se distrug și culturile de primăvară, cele de toamnă fiind grav afectate în mai multe regiuni ale țării”, au precizat în acest context specialiștii Clubului.

Nu în ultimul rând, Clubul consideră că este indicată instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sistemele locale de irigații pentru fermierii din sectorul producției primare de produse agricole, afectați pe lângă răspândirea virusului COVID-19, și de lipsa acută sau fluctuația de precipitații.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?