Opoziția denunță politicile economice ale Administrației Macron /Franța este ”aproape FALIMENTARĂ”

Publicat: 22 02. 2024, 19:19
Actualizat: 22 02. 2024, 19:34

This browser does not support the video element.

Senatorul Bruno Retailleau, unul dintre liderii formațiunii de opoziție Republicanii (LR, dreapta), a criticat dur politicile economice ale Administrației Emmanuel Macron, avertizând că Franța este într-o situație ”aproape falimentară”, având o datorie suverană enormă, marcată de un ”deficit dublu”.

”Situația este aproape falimentară. Fostul prim-ministru François Fillon a declarat acest lucru acum aproape zece ani. Și există ceva inimaginabil: acum câteva săptămâni, mai exact la sfârșitul lunii decembrie, a fost promulgată Legea finanțelor publice pentru anul 2024. Acum o lună și jumătate. Iar atunci Senatul i-a propus lui Bruno Le Maire să facă economii de șapte miliarde de euro. De altfel, a fost denunțată previziunea privind creșterea economică de 1,4%”, a declarat Bruno Retailleau, liderul grupului partidului Republicanii din Senatul Franței, într-un interviu acordat postului BFMTV.

Senatorul de opoziție l-a acuzat pe ministrul Economiei, Bruno Le Maire, că nu a acceptat propunerile privind amendamente bugetare.

”Noi am formulat propuneri documentate, exacte, privind necesitatea unor economii de șapte miliarde de euro. Dar nu a acceptat nicio propunere. Iar după o lună și jumătate, se vaită și spune: «atenție»! Această situație nu poate rămâne așa. Trebuie să facem economii, întrucât datoria este de 3.000 de miliarde de euro. Vă puteți imagina că în Europa doar Grecia și Italia au situații mai puțin bune decât noi. În acest moment, suntem pe ultimele locuri în Europa”, a acuzat Bruno Retailleau.

Senatorul francez afirmă că situația Franței este ”extremă”, în condițiile în care Guvernul condus de premierul Gabriel Attal se confruntă cu un ”deficit dublu”.

”Am ajuns la această situație extremă și trebuie să înțelegem foarte bine, telespectatorii trebuie să înțeleagă foarte bine că Franța este singura țară din Europa care cumulează un dublu deficit: deficitul bugetar, însemnând că statul are cheltuieli mai mari decât veniturile, o datorie de 3.000 de miliarde, și avem și deficit comercial, ceea ce înseamnă că Franța consumă mai mult decât produce”, a atras atenția senatorul Bruno Retailleau.

Guvernul Gabriel Attal admite existența problemelor economice

În urmă cu câteva zile, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a revizuit în scădere creșterea economică a Franței pe anul 2024, de la 1,4% la 1,0%. De altfel, Bruno Le Maire vrea reducerea deficitului public la 4,4% anul acesta, deși a semnalat că acest lucru va fi dificil.

Germania, care se confruntă cu propriile dificultăți economice și ar urma să înregistreze anul acesta o creștere de doar 0,2%, exercită presiuni asupra celorlalte state din zona euro să regleze problemele asociate deficitelor bugetare și să limiteze gradul de îndatorare suverană, întrucât Franța și Italia au acumulat datorii enorme în ultimii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Dispute la nivelul UE privind COSTURILE livrărilor de gaz /Țări central și est-europene contestă o taxă impusă de Germania