Orban anunță ce se va întâmpla cu salariu minim pe economie în 2021

Publicat: 24 11. 2020, 13:18

Ludovic Orban a transmis luni, 23 noiembrie, în cadrul consultărilor pe care le-a avut cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că salariul minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei.

Premierul a subliniat că obiectivul autorităților este ca locurile de muncă să nu fie afectate în periaoda următoare, mai ales în contextul în care România trece printr-o criză sanitară.

Orban: „Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă”

„Suntem adepţii unui mecanism de creştere care să se bazeze pe realităţile economice, respectiv rata inflaţiei, creşterea productivităţii şi alţi factori economici. Obiectivul nostru este să nu fie afectate locurile de muncă, mai ales în această perioadă în care companiile se confruntă cu dificultăţi din cauza crizei sanitare”, a afirmat premierul potrivit unei postări pe Facebook făcute de Guvernul României.

De asemenea, Ludovic Orban a propus formarea unui unui grup de lucru format din experţi ai patronatelor, sindicatelor şi Guvernului pentru a se face o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluţiei salariului minim în alte state europene.

„În urma acestei analize, se va putea stabili în mod obiectiv o formă de creştere predictibilă a salariului minim pentru următorii patru ani”, a mai precizat șeful Executivului.

Uniunea Europeană vrea un salariu minim brut de 1.100 de euro pentru fiecare român!

La nivelul Uniunii Europene există un proiect amplu și de durată prin care se încearcă creșterea salariului minim brut în țările sărace la 1.100 euro/lună, atât cât este media europeană în prezent.

România are al 4-lea cel mai mic salariu brut din UE, la mai puţin de jumătate faţă de media salariului minim (brut) din Uniunea Europeană, care este de 1.100 de euro, potrivit zf.ro. În fapt, potrivit datelor Eurostat, se poate observa că România are un salariu minim brut de 461 de euro ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 42% față de media europeană.

Între timp, pandemiei de coronavirus a provocat o adevărată crizî în plan mondial, implicit în UE, iar economiile au fost grav afectate. În privința țării noastre, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat recent o revenire economică puternică.

„Revenirea economiei, deci trimestrul 3 în 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani (…) România stă foarte bine când comparăm evoluția pentru tot anul 2020 și, în plus, România este printre puținele țări, cred că sunt două țări, care vor evita recesiunea tehnică în 2020. Asta înseamnă că nu vom avea două trimestre cu dinamică negativă în 2020”, a anunțat acesta.