Patriarhia își renovează Palatul cu bani europeni. Valoarea contractului și caietul de sarcini

Publicat: 16 01. 2013, 20:20
Actualizat: 23 03. 2019, 07:13

Biserica Ortodoxă Română (BOR) intenționează să contracteze lucrări de restaurare și consolidare a Palatului Patriarhiei din București, valoarea contractului fiind de 64,2 milioane de lei fără TVA, echivalentul a 14,2 milioane de euro la un curs mediu de 4,5 lei/euro.

Lucrările vor fi finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR), și se vor desfășura pe o perioadă de doi ani, obiectivul fiind „dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, se arată în anunțul de participare publicat miercuri în SEAP.

„Proiectul are ca obiectiv general creșterea importanței culturii și turismului, ca factori ce stimulează creșterea economică și valorificarea patrimoniului cultural – religios. Scopul implementării acestui proiect îl reprezintă creșterea atractivității Capitalei ca destinație turistică și culturală, precum și stimularea dezvoltării economice locale și regionale”, se arată în caietul de sarcini.

Mai exact, Patriarhia vrea să restaureze și să consolideze clădirea monument istoric din Dealul Mitropoliei, aceasta urmând să intre în circuitul turistic al Capitalei.

Totodată BOR vrea să „diversifice produsele și serviciile turistice locale” prin înființarea unui muzeu, unde urmează să fie expuse obiecte de cult de colecție.

Mozaic roman, sistem de acces informatic și „dispecerat de securitate”

Lucrările de restaurare vizează atât sălile, cât și holurile, grupurile sanitare și fațada Palatului Patriarhiei.

În caietul de sarcini sunt menționate lucrări de refacere a pardoselii de marmură cu mozaic roman, de reparare a stucului „sub stricta supraveghere a unui specialist”, precum și de mobilare a unei săli cu busturile unor „importante personalități românești”.

Patriarhia dorește totodată verificarea instalațiilor electrice și a corpurilor de iluminat, precum și instalarea unui sistem de ventilație pentru sala de festivități aflată la subsolul Palatului.

„Toate finisajele interioare, fiind originale, se păstrează și se vor restaura sau repara în zonele unde apar intervenții minime necesare pentru lucrările de instalații sau consolidare. Se vor vor folosi finisaje de cea mai bună calitate”, se precizează în caietul de sarcini.

Sursă: SEAP

Patriarhia mai are planificată și instalarea unui sistem de control informatizat al accesului.

„Sistemul trebuie să înregistreze datele privind persoanele care sunt luate în evidență (datele de identificare, numărul de card alocat, drepturile de acces – locuri și intervale de timp – etc.), precum și evenimentele semnalizate de instalație (trecerile prin punctele de acces cu ora și data, informații despre forțarea ușii, semnalizarea unor stări tehnice anormale etc.)”, se arată în document.

Mai mult, clădirea urmează să fie supraveghează video de la un „dispecerat de securitate”.

„Sistemul va asigura posibilitatea înregistrării digitale ca data, ora, minut. Sistemul va asigura o capacitate de stocare pe hard de minimum 30 zile, a imaginilor de la toate camerele video, cu posibilitatea exportării clipurilor video către mijloace de arhivare externă”, se specifică în caietul de sarcini.