Pentru cei cu credite în euro, VIITORUL nu este roz: analiștii financiari anticipează, peste un an, un curs de 4,80 LEI/EURO

Publicat: 24 07. 2018, 17:02
FOTO - caracter ilustrativ: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Peste 85% din analiștii financiari care au participat la un sondaj al CFA România (Asociația profesioniștilor în investiții din România, care reunește 220 dintre cei mai buni analiști financiari locali) pentru luna iunie, apreciază că, peste șase luni, cursul valutar va ajunge la peste 4,72 de lei/euro, iar peste un an va fi foarte aproape de pragul de 4,80 lei/euro.

Este o veste proastă pentru cei cu credite în euro. Pentru că, deși vorbim despre o depreciere de 3,7-4% față de cursul actual, situația se adaugă peste o alta, aceea a inflației care nu se domolește.

Majoritatea celor cu credite în euro din România au veniturile în lei și atunci suportă și inflația, alături de deprecierea leului. Analiștii CFA România  prognozează, pe următoarele 12 luni, o rată a inflației de 4,85%. O depreciere a leului cu 4%, alături de o inflație de aproape 5% se va resimți serios în buzunarele celor cu credite în euro.

Potrivit datelor BNR, la 30 iunie, populația avea credite în valută echivalent a 39,4 miliarde de lei, în scădere cu 10,1% față de iunie 2017 și cu 1% mai puțin față de mai 2018. În aceeași vreme, creditele gospodăriilor în lei erau de 88,8 miliarde de lei, la 30 iunie, în creștere cu 1,9% față de mai și cu 22,1% față de iunie 2017.

După cum se vede, oamenii se îndeaptă, din ce în ce mai mult, spre creditele în lei, dar nici aceștia nu sunt scutiți de griji. Alături de inflație, cei cu credite în lei se vor confrunta cu creșterea dobânzilor, în măsura în care inflația rămâne sus.

Potrivit sondajului citat, rata medie a ROBOR 3M cu scadența de 3 luni (luată în calcul la stabilitatea creditelor de consum în lei), anticipată de analiștii financiari peste 12 luni, este 3,85%, un avans de peste 12%, față de nivelul de azi (3,42%).

Nici cei cu depozite în bănci nu au motive de bucurie. Analiștii financiari apreciază că, pe termen scurt cel puțin, dobânzile bancare vor fi „real negative„, adică dobânda la depozite va fi sub rata de inflație.

La 30 iunie, populația avea în bănci depozite în lei de 114,4 miliarde de lei și depozite în valută echivalent a 73,3 miliarde de lei.