Piața construcțiilor se apropie de jumătatea nivelului înregistrat în 2008

Publicat: 30 09. 2013, 17:19

Piața construcțiilor va scădea în acest an la 8,5 – 8,8 miliarde euro, de la 9,3 miliarde euro în 2012, în condițiile în care în 2008 s-a ridicat la 15 miliarde euro, potrivit președintelui ARACO, Laurențiu Plosceanu, care apreciază că industria are nevoie de obiective clare, asumate politic.

„Din punct de vedere guvernamental nu remarcăm o viziune, asumată politic, din punct de vedere al acelor investiții care trebuie susținute pentru următorii ani în România, la nivel central și regional”, a declarat Plosceanu la Conferința Națională de Construcții „Gala Business Construct”, organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că la nivelul anului trecut, firmele de construcții au înregistrat un grad mediu de îndatorare de circa 80% din valoarea activelor, iar rata medie a profitului a fost negativă, de minus 10%.

„În construcții a devenit o nebunie să încerci să-ți menții activitatea”, a spus Plosceanu.

Printre problemele cu care se confruntă constructorii se numără, printre altele, continuarea „amprentei politice evidente” în ceea ce înseamnă alocările de proiecte, atunci când sunt organizate licitații sau neplata creanțelor, potrivit reprezentantului Asociaței Române a Antreprenorilor de Construcții.

Prezent la eveniment, omul de afaceri Raul Doicescu, proprietarul grupului Bog’Art, a arătat că în prezent construcțiile nu sunt tentante pentru bănci, care preferă să finanțeze alte sectoare, precum agricultura.

„Finanțarea la ora actuală este un vis frumos. Uitați-l! Lucrurile au o logică. Atât timp cât construcțiile nu sunt un domeniu prioritar pentru nimeni, băncile sunt primele care semnalează acest eveniment”, a spus omul de afaceri.

Pentru stoparea declinului din construcții trebuie ca industria de profil să fie definită drept domeniu prioritar, de interes național, fiind totodată nevoie de găsirea unor strategii privind stimularea investițiilor publice și private, a adăugat Doicescu.