Piața Rasdaq a bursei de la București va fi desființată

Publicat: 30 09. 2014, 19:00
Actualizat: 30 01. 2019, 13:49

Pe piața Rasdaq sunt listate în prezent 928 de companii, cu o capitalizare de 7,55 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro). Pe piața reglementată operată de Bursa de Valori București (BVB) sunt cotate acțiunile a 81 de companii, cu o capitalizare de 129,8 miliarde lei (29,4 miliarde euro).

„Activitatea Pieței Rasdaq și a pieței valorilor mobiliare necotate încetează de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi”, se arată în proiectul de lege votat marți de Camera Deputaților, cameră decizională.

Legea reglementează procedurile aplicabile societăților comerciale ale căror acțiuni se tranzacționează pe Rasdaq, în vederea admiterii acestora la tranzacționare pe o piață reglementată sau tranzacționării pe un sistem alternativ autorizat.

Prevederile se aplică în mod corespunzător și societăților comerciale ale căror acțiuni se tranzacționează pe piața valorilor mobiliare necotate, precum și organismelor de plasament colectiv ale căror titluri de participare se tranzacționează pe piața Rasdaq.

Conducerile societăților ale căror acțiuni sunt tranzacționate pe Rasdaq sau pe piața acțiunilor necotate au obligația să convoace adunările generale extraordinare ale acționarilor, în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru ca aceștia să ia o decizie privitoare la efectuarea de către societate a demersurilor necesare pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor emise pe o piață reglementată sau a tranzacționării acestora în cadrul unui sistem alternativ.

Consiliul de administrație sau directoratul societății trebuie să pună la dispoziția acționarilor un raport în care să prezinte cadrul juridic pentru tranzacționarea acțiunilor pe o piață reglementată, respectiv a tranzacționării în cadrul unui sistem alternativ de tranzacționare, precum și piețele reglementate și sistemele alternative de tranzacționare pe care pot fi tranzacționate acțiunile societății.

În situația în care adunarea generală a acționarilor hotărăște ca societatea să nu facă demersurile legale pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe o piață reglementată sau a tranzacționării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacționare, acționarii au dreptul de a se retrage din societate. Acționarii își pot exercita dreptul de retragere în termen de 90 zile de la publicarea hotărârii adunării generale a acționarilor.

Acționarii au dreptul de a se retrage din societate și dacă adunarea acționarilor nu se desfășoară în termenul legal sau nu poate adopta hotărâri din cauza neîndeplinirii condițiilor legale de majoritate.

Dacă acționarii aprobă demersuri pentru tranzacționarea pe o piață reglementată de autorizată de ASF sau într-un sistem alternativ de tranzacționare, societatea trebuie să transmită în 90 de zile de la data AGA prospectul de admitere la tranzacționare în vederea aprobării acestuia.

În cazul în care ASF nu admite emitentul la tranzacționare, se activează dreptul acționarilor de a se retrage din societate.

Legea adoptată va fi depusă la secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității.

Statutul neclar al pieței Rasdaq este o problemă care trenează de mai mulți ani și pe care fosta Comisie Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Bursa nu au reușit să o soluționeze. Această situație a dus la numeroase dispute între Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), CNVM și Bursă.

În 2004, la nivel european, s-a stabilit împărțirea piețelor în reglementată și sistem alternativ de tranzacționare. De atunci, Rasdaq nu mai poate fi considerată piață reglementată, așa cum CNVM a stabilit la înființare, în 1996, însă Comisia nu a încadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzacționare.

CNVM a stabilit, totuși, că firmele și investitorii de pe Rasdaq trebuie să respecte aceleași reguli ca pe o piață reglementată, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare și dreptul acționarilor minoritari de a se retrage din acționariat înainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost cerută chiar și de procurori, pentru a putea stabili dacă unele infracțiuni sunt de factură penală.

România risca o situație de infringement a reglementărilor europene dacă nu clarifica statutul Rasdaq, stabilind că este o piață reglementată conform directivelor europene sau un sistem alternativ de tranzacționare.

Companiile listate pe o piață reglementată și acționarii semnificativi trebuie să respecte o serie de cerințe de raportare și transparență prin care să fie asigurată protecția investitorilor. Încălcarea unora dintre prevederile respective, cum ar fi interdicția de utilizare de informații privilegiate, poate fi sancționată chiar cu închisoare.

Companiile care nu îndeplinesc condițiile pot fi listate pe un sistem alternativ de tranzacționare, unde cerințele sunt mai permisive.