PNL propune ELIMINAREA taxelor de pod peste Dunăre: Este o DUBLĂ IMPUNERE

Redactor:
Ana Petrescu
PNL propune ELIMINAREA taxelor de pod peste Dunăre: Este o DUBLĂ IMPUNERE
PNL solicită eliminarea taxei de pod peste Dunăre la Fetești-Cernavodă și Giurgeni-Vadu Oii. Vezi motivele pentru care liberalii consideră că românii sunt taxați de două ori de stat

Liberalii au depus la Senat un proiect care prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pe A2, și cea între Giurgeni și Vadu Oii, pe DN 2A, rămând să fie perceput un tarif doar pentru trecerea pe DN5 între Giurgiu și Ruse.

Inițiativa depusă la Senat pe 5 septembrie, în procedură de urgență, vizează modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2001 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri național din România, în sensul eliminării celor două taxe. PNL propune să fie percepută doar taxa de trecere pe DN 5, între Giurgiu și Ruse, tariful percepându-se numai pentru sensul Giurgiu-Ruse.

„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similar pentru trecerea podurilor peste Dunăre”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative semnată de 66 de parlamentari PNL.

Inițiatorii susțin că taxa este discriminatorie pentru oamenii care locuiesc în zona Dobrogei și că tariful afectează și comercianții care distribuie mărfuri în toată țara.

„Această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea, Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au problem de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod!”, potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL mai arată că nicio directivă europeană nu impune o astfel de taxă pe teritoriul României. Aleșii liberali mai argumentează că procedura de urgență este necesară pentru eliminarea cât mai rapidă a taxei, astfel încât să se elimine și ambuteiajele care apar la punctele de taxare în sezonul estival.

„Directivele europene în materie au fost transpuse în legislația europeană și niciuna dintre ele nu impune o taxă de trecere pe teritoriul intern al României, motiv pentru care modificarea propusă nu încalcă nicio prevedere din Directiva 1992/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului, cu modificările ulterioare. Procedura de urgență este justificată de faptul că legea încalcă flagrant principiul internatțional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru același bun public), precum și faptul că o adoptare în procedură de urgență ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală”, conchid inițiatorii în expunerea de motive.

Pe 5 septembrie, PNL a înregistrat, în procedură de urgență, proiectul de lege la Senat, primă cameră sesizată, for decizional pentru inițiativa legislativă fiind Camera Deputaților.

Potrivit site-ul oficial unde taxa poate fi plătită și electronic, tarifele pentru DN 2A între Giurgeni și Vadu Oii se percep după cum urmează: autoturismele de 8+1 locuri este de 11 lei, pentru autoutilitare mai mici de 3,5 tone este tot de 11 lei, pentru vehicule de transport persoane 9-23 de locuri – 26 de lei, vehicule de peste 3,5 tone și sub 7,5 tone – 26 de lei, vehicule peste 7,5 tone dar mai mic de 12 tone taxa este tot de 26 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri – 43 lei, vechile de peste 12 tone șil max. 3 axe – 43 de lei și pentru vehicule de peste 12 tone și min. 4 axe – 64 de lei.

Tariful pentru taxa de trecere pe A2, pod Fetești-Cernavodă, este de 13 lei pentru autoturisme și vehicule până în 3,5 tone, pentru microbuze care au între nouă și 23 de locuri și vehicule care cântăresc peste 3,5 tone dar până în 12 tone este de 47 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri și vehicule de peste 12 tone și max. 3 axe este de 64 de lei și pentru tiruri de peste 12 tone și min. 4 axe este de 91 de lei, conform sursei citate.

 

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Trei femei s-au tamponat pe un pod din Iași. Imaginea care i-a făcut să râdă...
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Momente cumplite la Survivor România. Prin ce trec Jador și Zannidache: ‘Tot împuțiți’
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide