PNL propune ELIMINAREA taxelor de pod peste Dunăre: Este o DUBLĂ IMPUNERE

PNL propune ELIMINAREA taxelor de pod peste Dunăre: Este o DUBLĂ IMPUNERE
Publicat: 09/09/2018, 21:26
Actualizat: 25/03/2019, 20:52

Liberalii au depus la Senat un proiect care prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pe A2, și cea între Giurgeni și Vadu Oii, pe DN 2A, rămând să fie perceput un tarif doar pentru trecerea pe DN5 între Giurgiu și Ruse.

Inițiativa depusă la Senat pe 5 septembrie, în procedură de urgență, vizează modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2001 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri național din România, în sensul eliminării celor două taxe. PNL propune să fie percepută doar taxa de trecere pe DN 5, între Giurgiu și Ruse, tariful percepându-se numai pentru sensul Giurgiu-Ruse.

„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzi din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similar pentru trecerea podurilor peste Dunăre”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative semnată de 66 de parlamentari PNL.

Inițiatorii susțin că taxa este discriminatorie pentru oamenii care locuiesc în zona Dobrogei și că tariful afectează și comercianții care distribuie mărfuri în toată țara.

„Această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporție foarte mare, de cei care sunt nevoiți să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât și cele juridice care își au domiciliul/sediul pe raza teritorială a județelor Constanța, Tulcea, Ialomița sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au problem de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraș al țării. Puternic afectați sunt agenții economici care distribuie mărfuri în toată țara. Taxa se regăsește de cele mai multe ori în prețul final al produselor. Altfel spus, și cine nu trece cu mașina peste cele două poduri tot plătește taxa de pod!”, potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL mai arată că nicio directivă europeană nu impune o astfel de taxă pe teritoriul României. Aleșii liberali mai argumentează că procedura de urgență este necesară pentru eliminarea cât mai rapidă a taxei, astfel încât să se elimine și ambuteiajele care apar la punctele de taxare în sezonul estival.

„Directivele europene în materie au fost transpuse în legislația europeană și niciuna dintre ele nu impune o taxă de trecere pe teritoriul intern al României, motiv pentru care modificarea propusă nu încalcă nicio prevedere din Directiva 1992/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului, cu modificările ulterioare. Procedura de urgență este justificată de faptul că legea încalcă flagrant principiul internatțional al evitării dublei impuneri (două taxe pentru același bun public), precum și faptul că o adoptare în procedură de urgență ar elimina ambuteiajele care se formează în continuare la punctele de taxare, în perioada estivală”, conchid inițiatorii în expunerea de motive.

Pe 5 septembrie, PNL a înregistrat, în procedură de urgență, proiectul de lege la Senat, primă cameră sesizată, for decizional pentru inițiativa legislativă fiind Camera Deputaților.

Potrivit site-ul oficial unde taxa poate fi plătită și electronic, tarifele pentru DN 2A între Giurgeni și Vadu Oii se percep după cum urmează: autoturismele de 8+1 locuri este de 11 lei, pentru autoutilitare mai mici de 3,5 tone este tot de 11 lei, pentru vehicule de transport persoane 9-23 de locuri – 26 de lei, vehicule de peste 3,5 tone și sub 7,5 tone – 26 de lei, vehicule peste 7,5 tone dar mai mic de 12 tone taxa este tot de 26 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri – 43 lei, vechile de peste 12 tone șil max. 3 axe – 43 de lei și pentru vehicule de peste 12 tone și min. 4 axe – 64 de lei.

Tariful pentru taxa de trecere pe A2, pod Fetești-Cernavodă, este de 13 lei pentru autoturisme și vehicule până în 3,5 tone, pentru microbuze care au între nouă și 23 de locuri și vehicule care cântăresc peste 3,5 tone dar până în 12 tone este de 47 de lei, pentru autocare cu peste 23 de locuri și vehicule de peste 12 tone și max. 3 axe este de 64 de lei și pentru tiruri de peste 12 tone și min. 4 axe este de 91 de lei, conform sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația