Ponta despre impozitul specific pentru turism: Dacă asta duce la debirocratizare, sigur îl sprijinim

Publicat: 21 08. 2015, 17:21

„S-a tot încercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care să însemne proceduri mult mai simple și să însemne controale mai puține și competiție mai clară și servicii mai bune pentru turiștii care beneficiază. Din punctul nostru de vedere, proiectul, care se va depune ca inițiativă parlamentară, dacă respectă ceea ce am discutat și anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat și nu era o practică europeană și dacă asta duce la debirocratizare și taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim”, a declarat Victor Ponta, vineri, într-o conferință de presă susținută la Mamaia.

El a precizat că prin introducerea acestui impozit hotelierii vor achita o sumă fixă.

„Înseamnă că nu mai plătești celelalte taxe ca o societate obișnuită, ci ai niște criterii simple și clare. Plătești o sumă fixă și dacă ești bun, faci profit mai mare, dacă nu ești bun, ieși de pe piață”, a explicat premierul.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prezent la conferința de presă, a afirmat că acest proiect privind impozitul specific va fi aprobat de Parlament în această toamnă, urmând să fie aplicat de la 1 ianuarie 2016.

„În cursul lunii septembrie am discutat să definitivăm această propunere de act normativ, va fi o propunere de lege, o inițiativă parlamentară, astfel încât în toamna aceasta să fie aprobat de Parlament și de la 1 ianuarie 2016 să fie aplicat”, a spus ministrul Teodorovici.

De asemenea, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a explicat cu același prilej în ce constă acest impozit specific.

„Dacă un hotel are 200 de locuri, el va plăti pe numărul de locuri sau camere. Pentru fiecare loc va plăti 100 de euro impozit pe an. Conform calculelor noastre, acest hotel (n.r. – hotelul unde a avut loc conferința de presă) va plăti în jur de 40.000 de euro paușal. Că are grad de ocupare mai mare sau mai mic, că a făcut o cifră de afaceri mai mare sau mai mică, nu mai contează, va plăti o taxă fixă la numărul de locuri de cazare sau de camere. Acum acest hotel plătește 100.000 de euro și alt hotel similar plătește zero. Baza de impozitare va fi mai mare pentru că toată lumea va plăti”, a menționat președintele FPTR.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a solicitat reprezentanților mediului de afaceri să sprijine lupta împotriva evaziunii fiscale.

„Cer de fiecare dată asociațiilor din mediul privat tuturor oamenilor de afaceri corecți să ne sprijine în ceea ce am început și ceea ce trebuie să ducem mai departe și anume lupta împotriva evaziunii fiscale, care este un cancer pentru orice societate. Nu doar pentru că avem mai puține venituri la buget și în primul rând pentru că împarte lumea de afaceri în două categorii, ăia fraierii care plătesc taxe și băieții destepți, șmecherii, care nu le plătesc. Deci din punctul meu de vedere combaterea evaziunii fiscale nu înseamnă doar mai mulți bani la buget, ci înseamnă de fapt o viață economică cinstită în care competiția se face nu eludând taxe, ci având calitate și servicii mai bune. (…) Controale ANAF trebuie să existe peste tot, dar aceste controale, așa cum am vorbit cu președintele ANAF, trebuie să meargă către marea evaziune și către respectarea tuturor regulilor pentru o competiție corectă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a participat, vineri, la Mamaia, la o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri din turism. La discuții au fost prezenți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, președintele Autorității Naționale pentru Turism, Mirela Matichescu, parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale.