Ponta, despre rectificarea bugetară: Principala alocare se referă la plata noilor drepturi

Publicat: 28 07. 2015, 14:24

„Principala alocare, cu această rectificare, se referă la noi drepturi pe care Parlamentul le-a aprobat și președintele României le-a promulgat, drepturi, din punctul de vedere al Guvernului, corecte. Sunt de fapt reveniri în cele mai multe cazuri la ceea ce au tăiat alții în 2010 și mă refer aici la faptul că alocăm toți banii necesari -doamna ministru (Rovana Plumb, ministrul Muncii-n.r.) nu vă lipsește niciun leu – pentru plata alocațiilror mărite pentru copii, pentru plățile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foștii deținuți politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomați, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale”, a spus Ponta.

El a enumerat și alocările de care beneficiază alte ministere pentru plata unor drepturi salariale, plata titlurilor executorii și pentru administrația publică locală.

„Avem asigurate absolut toate drepturile constituționale fundamentale și anume: salarii, pensii, alocații, ajutoare de șomaj, disponibilizări”, le-a spus Ponta miniștrilor la începutul ședinței Executivului. El a adăugat că până pe 31 decembrie, acest an, nu va exista nicio problemă cu plata acestor drepturi”, a afirmat prim-ministrul.

O mențiune specială a fost făcută de premier atunci când s-a referit la Ministerul Sănătății. El a infirmat faptul că bugetul acestei instituții va scădea cu 613,9 milioane de lei și a susținut că de fapt i s-au alocat 478 milioane de lei.

„Nu se taie, se dă. Să luați pe cineva să-l învățați matematică, că minus cu plus, dacă e mai mare plusul, înseamnă că e plus. Ați mutat niște bani dintr-o palte într-alta, în final înțeleg că sunt 478 de milioane în plus”, i-a spus Ponta ministrului de resort, Nicu Bănicioiu.

Cu toate acestea, prim-ministrul nu a explicat dacă termenul „Sănătate” se referă la Ministerul Sănătății sau la domeniul „Sănătate” în general, știut fiind faptul că adminsitrația publică locală gestionează la rândul ei un număr important de untități spitalicești care sunt finanțate de la bugetele locale.

Pentru Apărare, premierul a spus că s-au alocat fonduri suplimentare, iar ministrul de resort, Mircea Dușa a anunțat că se va ajunge per ansamblu de la 1,4% din PIB, la 1,51%.

Victor Ponta a trecut în revistă aproape toate instituțiile statului ale căror bugete au fost majorate, dar nu a făcut nicio referire la cele care au pierdut fonduri, cum ar fi de exemplu Ministerul Transporturilor, de la care s-a tăiat aproximativ un miliard de lei.