Ponta inaugurează 60 de kilometri din autostrada Orăștie-Sibiu UPDATE

Publicat: 19 12. 2013, 14:38
Actualizat: 29 07. 2014, 21:18

UPDATE Premierul Victor Ponta și ministrul delegat Dan Șova au inaugurat, joi, tronsonul IV al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, în timp ce în zonă câțiva tineri au afișat pancarte cu mesajele „Ne mândrim cu tot ce face Victor Ponta pentru pace” și „Așteptăm cu interes cel de-al XV-lea Congres”, potrivit Mediafax.

După tăierea panglicii, premierul le-a spus în glumă reprezentaților firmelor constructoare: „E făcută lucrarea, acum putem să o și plătim”.

„Pentru regiune, pentru toți cei pe unde trece autostrada, din punct de vedere economic, rezultatele se vor vedea curând. Infrastructura de transport înseamnă sprijin pentru fiecare și acum este foarte bine că avem această autostradă, mai ales că știți ce pățea fiecare comună prin care trecea drumul național”, a spus Ponta.

După ce i-au fost prezentate datele tehnice ale proiectului, Ponta s-a urcat în mașină și a pornit pe autostradă către Sebeș, oprindu-se la tunelul de la Săcel, pentru a-l vedea.


Premierul Victor Ponta și ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Dan Șova, inaugurează joi 60 de kilometri din autostrada Orăștie-Sibiu, mai exact loturile 1,2 și 4, a anunțat joi Biroul de presă al DPIIS, comunicatul fiind trimis cu 25 minute înainte de ora programată pentru festivitate.

Lucrările la loturile care vor fi inaugurate au fost demarate pe vremea Guvernului Boc.

Lotul 1 Orăștie-Sibiu are 24 de km, iar valoarea contractului este de 551 milioane de lei, fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 35%.

Lotul 2 Orăștie-Sibiu are o lungime totală de 19,745 km. Contractul are o valoare de 377,7 milioane lei fără TVA, din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 43%.
Lotul 4 Orăștie-Sibiu are o lungime totală de 16,610 km, iar valoarea contractului este de 530,7 milioane lei fără TVA, din care a fost decontat în acest an 40%.

Segmentul care lipsește, lotul 3, urmează să fie gata în octombrie anul viitor, întârzierile fiind cauzate de alunecările de teren.

Pe lorul 4 se găsește și primul tunel de autostradă din România, în dreșptul localității Săcel (Sibiu) unde 400 de muncitori au sărbătorit recent, cu gratare, finalizarea lucrărilor. 

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în procent de 85% și de Guvernul României în proporție de 15%.

Gândul a scris recent că, după ce constructorii au încins grătarele în tunel, primarii localităților pe unde va trece autostrada Sibiu-Orăștie (82 km) – din care joi sunt programați să fie inaugurați 70 de kilometri – anunță focuri de artificii de o oră, concerte și alte „manifestări frumoase” în cinstea marelui eveniment.

Astfel, primarul din Sebeș, Adrian Alexandru Dăncilă, ne-a declarat că are „planuri mari” după ce orașul va „scăpa” de cele 45.000 de mașini care îl tranzitează zilnic, intenționând să „dea drumul” unui proiect de modernizare a centrului orașului.

„Odată cu deschiderea circulației scăpăm de traficul infernal. Zilnic, orașul este traversat de 40.000-45.000 de mașini. Noi asfaltăm orașul de două ori pe an, primăvara și toamna, din cauza traficului greu. Mutarea circulației pe centura ocolitoare, care face parte din noua autostradă, înseamnă timp câștigat pentru șoferi și mai puțină poluare pentru locuitorii orașului. Sper ca de acum înainte vom asfalta doar odată pe an”, a declarat pentru gândul Adrian Dăncilă, primarul Sebeșului.

El a precizat că deschiderea circulației va avea loc joi. „Nu știu la ce oră. În funcție de când vine premierul”, adaugă Dăncilă.

Mai mult, a doua zi după inaugurarea autostrăzii, primăria Sebeșului va organiza un spectacol cu focuri de artificii pentru a sărbători deschiderea autostrăzii și faptul că orașul scapă de poluarea cauzată de traficul greu.

„Vom organiza vineri „Sebeșul fără mașini”. Bineînțeles că a fost ideea mea. Va fi un spectacol cu trei formații de muzică din Sebeș. Programul artistic va dura o oră. După, va fi un foc de artificii. Cu totul va dura două ore. Ca să poate rezista și lumea, că este frig”, spune edilul din Sebeș.

El a evitat să precizeze câți bani a alocat primăria pentru spectacolul „Sebeșul fără mașini”. „O facem din forțe proprii”, s-a eschivat el.