Ponta: Reducerea TVA la pâine necesită provizioane de 120 milioane lei pentru semestrul al doilea

Publicat: 25 03. 2013, 15:36
Actualizat: 12 02. 2019, 05:21
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, propunere discutată dar încă neaprobată de FMI, va necesita provizioane 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, propunere discutată dar încă neaprobată de FMI, va necesita provizioane 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea.

„Pentru pâine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care să-i provizionăm din altă parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care îi provizionăm pe semestrul doi, ca și când i-am pierde”, a spus Ponta.

El a precizat că Guvernul nu are încă acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, arătând că această idee reprezintă un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai întâi doar pentru pâine.

„Ideea e următoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau în felul următor: ideea noastră de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic și economic pe care îl asumăm și la care nu am renunțat. Cei de la FMI au spus: «O să aveți o mare scădere a încasărilor din TVA». Contabil vorbind, au calculat și au zis «O să aveți o pierdere». Împreună cu domnul Daniel Constantin și cu cei doi miniștri, domnul Chițoiu și domnul Voinea, ne-am hotărât să propunem și vom discuta la următoarea întâlnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem încă acordul lor”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că, mai întâi, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru pâine, pentru semestrul al doilea.

„Dacă la 31 decembrie 2013 tragem linie și vedem că a avut dreptate FMI care spune «Ați redus TVA și aveți bani mai puțini», înseamnă că proiectul nostru nu e corect. Dacă la 31 decembrie se va arăta că noi am avut dreptate și un TVA de 9% duce în realitate la încasări mai mari, pentru că de fapt fiscalizăm ceea ce e nefiscalizat, ăsta e un argument valid de a extinde acest sistem și la alte produse, la carne de exemplu, la lapte”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că dacă producătorii de pâine, văzând că au TVA mai mică, vor emite facturi și dacă cetățeanul va cere bon când cumpără pâine înseamnă că proiectul va fi unul de succes, iar din 2014 se va putea trece și la diminuarea TVA pentru alte categorii de alimente.

„Dacă se va dovedi că, de fapt, nici cu 9% nu vor oamenii din domeniu să emită facturi și să combatem evaziunea, va fi o mare dezamăgire și pentru mine și pentru Daniel Constantin și pentru toți cei care credem în proiectul ăsta”, a mai spus Ponta.