Povestea timișorencei care, refuzată de învățământul românesc și nevoită să plece din țară, a ajuns să cumpere eMAG

Publicat: 01 07. 2017, 11:25

„S-au întâmplat toate cu mare noroc, din punct în punct am reușit să-mi găsesc următoarea șansă, la fiecare cotitură. A fost mult noroc. Câte s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost acel moment!”, povestește românca, ce a realizat tranzacții de peste 5 miliarde de dolari în cei șase ani de când se află la fondul de investiții Naspers.

Cristina Berta Jones nu și-a dorit de mică să fie investitor, ci se vedea medic, iar dacă anumiți profesori ai Colegiului Național Bănățean din Timișoara ar fi acționat diferit, cu siguranță că viața româncei ar fi fost alta, spune ea privind în urmă. A plecat la jumătatea clasei a XI-a în Statele Unite ale Americii, cu o bursă din partea fundației Soros, vreme de șase luni. La întoarcere, a avut parte de o surpriză. „Domnișoară, cât dumneavoastră ați fost în SUA cu așa-zisele studii și v-ați distrat, noi aici am făcut carte. Cum vă închipuți dumneavoastră că vă întoarceți și noi vă trecem în următorul an?”, a fost sentința dată de profesori, povestește acum. Îmbrăcată simplu, cu o rochie neagră elegantă, Cristina Berta Jones vorbește cumpătat căutându-și cuvintele românești, pe care le folosește mai rar, acum, în viața de zi cu zi. Are vocea ușor răgușită și când vorbește despre trecut se uită în sus, apoi revine cu privirea asupra mea.

Lovindu-se de ideile obtuze ale profesorilor din liceu, tânăra s-a văzut nevoită să se întoarcă în SUA. „Nu plănuiam să mă întorc imediat, dar profesorii nu mi-au lăsat nicio alternativă. Nu mi-au închis clasa a XI-a și nu mă lăsau să trec în clasa a XII-a”, povestește ea. Mai mult de atât, în America nu putea continua în sistemul public deoarece nu avea destule credite pentru a i se putea echivala studiile „și până la urmă am primit o bursă la o școală privată și am terminat acolo”. Așadar, profesorii din România i-au forțat mâna și Cristina Berta Jones a fost nevoită să învețe într-o țară străină, fără familie și fără prea mulți bani. „Am fost singură, nu aveam niciun ban. În primele șase luni Fundația Soros mi-a dat 50 de dolari pe lună, bani de buzunar”, mărturisește ea. Povestește că a stat în SUA, la o familie de americani cu trei copii; acestora, spune românca, „le plăcea să cunoască oameni din altă lume, altă cultură”.

Citește continuarea pe Business Magazin