Prejudicii de 147,6 milioane de lei de pe urma defrișărilor ilegale. Cum ar putea fi pedepsiți hoții de lemne după noul Cod Silvic

Publicat: 01 10. 2013, 22:58
Actualizat: 09 08. 2019, 01:50

Pedepse aplicate în conformitate cu legislația penală și confiscarea camioanelor în cazul în care șoferii sunt prinși transportând lemne pe timp de noapte, la aceste lucruri trebuie să se aștepte cei care defrișează ilegal pădurile și aduc prejudicii de milioane de euro, în cazul în care noul Cod Silvic va fi aprobat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri.

În primele opt luni ale anului 2013 hoții de lemne au adus prejudicii în valoare de 147,6 milioane de ei, potrivit datelor obținute de gândul din partea Ministerului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii. Valoarea totală a celor 2.430 de amenzi date de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare a fost, în aceeași perioadă, de 8,1 milioane de lei.

„Noul Cod Silvic cuprinde măsuri mai aspre pentru descurajarea furtului de lemn”, a declarat pentru gândul ministrul Lucia Varga.

„Prin definirea și încadrarea ca infracțiuni a faptelor de tăiere, rupere, distrugere, degradare, scoatere din rădăcini, fără drept, ori furtul arborilor, indiferent de valoarea pagubei precum și prin sancționarea acestor fapte în baza legilor penale, se înăspresc sancțiunile aplicabile, în scopul descurajării agresiunilor asupra fondului forestier național”, ne-a mai explicat aceasta.

Ce se modifică odată cu noul Cod Silvic

Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat, acesta va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial și va susține atât proprietarii de păduri, cât și companiilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucării lemnului.

Iată, mai jos, principalele modificări pe care le va aduce noul Cod Silvic actualului cadrul legislativ, legea 46/2008, după cum explică reprezentanții Ministerului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii.

1 .Se va schimba modalitatea de vânzare a masei lemnoase

Lemnul nu se mai vinde estimat, direct din pădure (vânzare pe picior), ci se va vinde măsurat, sortat și fasonat din depozite și rampe special amenajate, în acest fel crescând și valoarea lui.
 
2. Pedepsele pentru furtul de lemne vor fi mai aspre

Prevederile codului penal vor fi aplicate pentru orice furt de lemne, iar persoanele care lucrează în domeniul silvic vor fi responsabilizate prin reintroducerea autorizației de practică. În cazul unor abateri grave de la regimul silvic, autorizația se va putea suspenda sau retrage.

Transporturile de lemn pe timp de noapte vor fi și ele interzise, iar în cazul în care această măsură va fi încălcată mijloacele de transport folosite la furtul de lemne vor fi confiscate.

3. Se va respecta dreptul la proprietate

Toți proprietarii care nu pot recolta masa lemnoasă datorită restricțiilor impuse vor primi compensații financiare.

4. Agenții economici care activează în domeniul exploatării și prelucrării primare a lemnului vor fi sprijiniți

Noul Cod Silvic va pune accentul pe valorificarea superioară a lemnului în industria din România și va descuraja exportul de buștean.

Prin cadrul legal se pregătește încurajarea prelucrării primare a lemnului la nivelul depozitelor, iar firmele care produc mobilă și alte produse din lemn cu valoare adăugată mare vor avea prioritate la achiziționarea de masă lemnoasă.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.