Premierul elen cere „un pic de spațiu de respirat” pentru a-și respecta angajamentele. Ce răspunde ministrul olandez de Finanțe

Publicat: 22 08. 2012, 19:20
Actualizat: 21 03. 2019, 12:01

Premierul elen, Antonis Samaras, cere mai mult timp pentru a putea respecta angajamentele făcute în vederea obținerii celui de-al doilea plan de salvare de la faliment, în valoare de 130 de miliarde de euro, din partea liderilor europeni. Cererea sa vine înainte de reuniunea pe care o va avea în cursul acestei săptămâni cu liderul Eurogrupului, Jean-Claude Junker, și cu oficialii francezi și germani, informează BBC.

Samaras a declarat, în cadrul unui interviu acordat Bild, că Grecia are nevoie de „spațiu pentru a respira” și a ținut să sublinieze faptul că statul său nu vrea să obțină fonduri suplimentare.

„Lăsați-mă să fiu foarte explicit, nu cerem fonduri suplimentare. Ne păstrăm angajamentele”, a explicat premierul grec. „Trebuie să relansăm economia pentru a permite reducerea deficitului. Tot ce vrem este un pic de spațiu de respirat pentru a dezmorți rapid economia și pentru a crește veniturile statului”, a mai adăugat Samaras.

El a mai declarat, de asemenea, că în opinia sa ieșirea Greciei din zona euro ar fi „o catastrofă”. „Acest lucru înseamnă cel puțin cinci ani de recesiune suplimentari și ar permite creșterea șomajului la peste 40 la sută”, a menționat premierul elen.

Ce spun oficialii europeni despre ieșirea Greciei din zona euro

Mihael Fuchs, premierul german și unul dintre liderii Uniunii Creștin Democrate (CDU) din care face parte și cancelarul Angela Merkel, susține însă că eventuala ieșire a Greciei din zona euro nu va avea, în momentul de față, un impact foarte puternic și că Uniunea va putea supraviețui și în cazul în care statul elen va abandona moneda unică, informează The Guardian.

„Dacă Grecia va pleca… Nu cred că acest lucru va mai avea un impact foarte mare”, a declarat oficialul german, într-un interviu acordat Today Programme, el declarându-se, de asemenea, împotriva relaxării țintelor fiscale ale statului elen.

Și ministrul de Finanțe al Olandei, Jan Kees de Jager, și-a exprimat opoziția în ceea ce privește relaxarea țintelor fiscale ale Greciei. El a mai adăugat într-un interviu acordat The Hague că guvernul de la Atena nu ar trebui să fie lăsat să nu își onoreze angajamentele așa cu s-a prevăzut inițial.

„Dacă propunerea lui Antonis Samaras constă în întârzierea reformelor și a tăierilor bugetare, atunci nu este o idee bună”, a declarat ministrul olandez de Finanțe.