Premierul Franței anunță măsuri suplimentare pentru protejarea FERMIERILOR și cere un plan european

Publicat: 01 02. 2024, 16:11
Actualizat: 01 02. 2024, 21:26

This browser does not support the video element.

Premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat, joi, noi măsuri pentru ajutarea agricultorilor, pledând pentru protejarea suveranității franceze și europene, pe fondul protestelor masive din mai multe state.

”În întreaga Europă, agricultorii noștri se confruntă cu o stare de nemulțumire, în contextul unei crize care îi afectează și pe vecinii noștri. În întreaga Europă apar următoarele întrebări: cum să putem continua să producem mai mult și mai bine, cum să putem face față schimbărilor climatice, cum să facem față concurenței neloiale din străinătate, cum să rezistăm pe o piață care foarte adesea este ca o junglă?”, a declarat Gabriel Attal.

Premierul Franței a anunțat ”o nouă etapă” în programul de protejare a agricultorilor, inclusiv prin subvenții suplimentare, în valoare de 150 de milioane de euro.

”În această dimineață, vrem să prezentăm o nouă etapă, care începe printr-un mesaj clar, cu două cuvinte-cheie pentru agricultura noastră: producție și protecție. De ce? Pentru că vrem să fim suverani, suverani pentru a cultiva, suverani pentru a recolta, suverani pentru a ne alimenta. Este primul angajament pe care îl asum în această dimineață. Vom înscrie în lege obiectivul suveranității, vom face acest lucru împreună cu agricultorii, pe baza unor indicatori definiți în mod clar împreună cu ei, vom consacra în codul rural agricultura ca fiind un interes fundamental al națiunii”, a precizat Gabriel Attal.

De altfel, prim-ministrul francez a cerut măsuri de protejare a agriculturii europene.

”Această etapă va continua să fie aplicată la nivelul Europei. Trebuie să punem capăt naivității, activităților nereglementate, regulilor și normelor pe care nu le mai vrem”, a subliniat Attal, cerând reciprocitate și măsuri de protecție ”de legea junglei” și de ”concurența neloială”.

Rețelele de supermarketuri vor fi verificate

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunțat că ”toate rețelele de supermarketuri vor fi verificate în următoarele zile”.

”Intenționăm să efectuăm peste 10.000 de controale asupra originii produselor, cu sancțiuni care pot atinge 10% din cifra de afaceri”, a atras atenția Bruno Le Maire, citat de cotidianul Le Figaro.

Săptămâna trecută, premierul Gabriel Attal anunțase măsuri imediate pentru simplificarea activităților în agricultură, subliniind că vrea menținerea ”suveranității alimentare și energetice” și semnalând că Parisul va bloca Acordul comercial între Uniunea Europeană și națiuni din America Latină (Mercosur), dar fermierii nu s-au lăsat convinși de angajamentele Guvernului.

Protestele agricultorilor continuă în Franța și s-au extins și în Belgia, în fața sediilor instituțiilor europene. În ultimele săptămâni, fermierii au protestat în mai multe state, inclusiv în România, Polonia și Germania.

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația în ZONA EURO rămâne peste ținta BCE, alimentând argumentația în favoarea politicii monetare stricte