Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker se retrage de la președinția Eurogroup. Cine l-ar putea înlocui

Publicat: 21 01. 2013, 11:41
Actualizat: 29 07. 2014, 21:24

Premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, va renunța în următoarele zile la președinția Eurogroup, care reunește miniștrii de Finanțe din țările membre ale zonei euro.

El a ocupat această funcție în urmă cu aproape opt ani, declarând recent că decizia sa de a se retrage este una „irevocabilă”, potrivit eubusiness.com.

Ministrul olandez de Finanțe, Jeroen Dijsselbloem, ar putea deveni noul președinte al Eurogroup la următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe din zona euro, programată pentru data de 21 ianuarie.

Jeroen Dijsselbloem ocupă funcția de ministru de Finanțe în Olanda din luna noiembrie a anului trecut.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker (stânga) și ministrul olandez de Finanțe, Jeroen Dijsselbloem. Foto AFP//Mediafax Foto//GEORGES GOBET

Dijsselbloem este descris ca un bun strateg, care a stat departe de lumina reflectoarelor și care a avut ani de zile un rol important în cadrul Partidului Laburist din Olanda.

El și-a concentrat atenția asupra mai multor domenii, printre care educație, asistență medicală, politică și tineret, și mai puțin în ceea ce privește sectorul financiar sau  economia, notează eubusiness.com.

Recent, ministrul olandez de Finanțe și-a recunoscut cu sinceritate lipsa de experiență în domeniul financiar, mulțumindu-i lui Juncker pentru „toate sfaturile pe care le-a mi-a dat ca unui nou venit în această lume financiară”.

La sfârșitul anului trecut, Juncker a solicitat miniștrilor de Finanțe ai zonei euro, să îi caute un succesor.

Cunoscut pentru umorul său și respectat pentru angajamentul său de a apăra cauza europeană, premierul Luxemburgului a reușit să „țină frâiele” zonei euro în perioada de criză, notează sursa citată.

Liderul zonei euro a ocupat această funcție din 2005, iar mandatul său s-a încheiat la 17 iulie anul trecut. În vara anului trecut, Juncker, care voia inițial să renunțe la post, s-a declarat „pregătit să prelungească” mandatul său cu șase luni, solicitând în schimb nominalizarea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, ca director al Băncii Centrale Europene.

Succesul lui Juncker la președinția Eurogroup s-a datorat și capacității sale de a rezolva în mod pașnic diferendele apărute între Franța și Germania, primele două economii din zona euro.

„Eu când vreau să vorbesc în limba franceză, mă gândesc în germană, atunci când vreau să vorbesc în germană, mă gândesc în franceză, iar rezultatul este că eu sunt total de neînțeles”, a glumit el, la un moment dat.