Previziunile lui „Dr. Doom” privind zona euro, dejucate de Merkel, Draghi și Grecia

Previziunile lui Dr. Doom privind zona euro, dejucate de Merkel, Draghi și Grecia
Publicat: 21/01/2013, 16:34
Actualizat: 28/09/2018, 20:47

În frunte cu Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom pentru previziunile preponderent negative, economiștii și investitorii care proclamau în urmă cu un an ieșirea iminentă a Greciei din zona euro au fost reduși la tăcere de ambiția liderilor europeni, dar și de rezistența poporului elen în fața crizei, informează Mediafax.

Politicienii europeni au acționat cu determinare anul trecut pentru a asigura supraviețuirea proiectului european, iar grecii au dat dovadă de mai multă răbdare sub povara austerității decât se așteptau mulți observatori.

„Acești factori au fost subestimați. Ieșirea Greciei din zona euro este mult mai puțin probabilă în acest an, însă nu cu probabilitate zero”, a declarat pentru Bloomberg economistul Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel, care anticipa cu 12 luni în urmă, la Davos, în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, că plecarea statului elen din uniunea monetară ar fi iminentă.

Părerea era împărtășită la acea dată de multe personalități ilustre din lumea financiară, precum miliardarul John Paulson, președintele Goldman Sachs Gary Cohn, economiștii Paul Krugman și Joseph Stiglitz, de asemenea laureați Nobel, președintele Pimco Mohamed El-Erian, profesorii de economie Kenneth Rogoff și Martin Feldstein de la Universitatea Hardvard și economistul șef al Citigroup Willem Buiter.

Roubini a dobândit porecla „Dr. Doom” prin anticiparea cu precizie a crizei financiare mondiale din 2008. Alături de Cohn, Rogoff și Stiglitz, grupul scepticilor revine în aceste zile la Davos pentru o nouă ediție a prestigiosului eveniment (23-27 ianuarie), unde se vor întâlni cu investitorii care s-au văzut nevoiți să-și retragă pariurile pe ieșirea Greciei din zona euro pentru a transmite un semnal general că ce-i mai greu a trecut în Europa.

Discursul va fi fundamental diferit față de atmosfera funebră de acum 12 luni, când cancelarul german Angela Merkel declara că Europa este considerată principala „durere de cap” a economiei globale, iar fostul președinte mexican Felipe Calderon descria situația de pe Bătrânul Continent drept „o bombă cu ceas”.

„Sunt încrezător că zona euro este în linii mari pe drumul cel bun către stabilitatea financiară și o economie solidă. Riscurile de contagiune presupuse de o ieșire a Greciei din zona euro erau prea mari, iar liderii europeni sunt conștienți că o prăbușire a euro ar reprezenta sfârșitul statutului Europei de putere în politica și economia globală”, comentează Josef Ackermann, fostul director general al Deutsche Bank, care participă frecvent la conferințele reuniunii de la Davos.

Anul trecut, pariurile câștigătoare în Europa au fost pe longevitatea monedei euro. Obligațiunile grecești au dat un randament de 78% pe ansamblul anului trecut, față de 4,5% pentru titlurile germane, potriit datelor Bank of America Merrill Lynch, citate de Bloomberg.

Moneda euro s-a apreciat cu 9% față de dolar de la începutul lunii august și se tranzacționează la 1,33 unități, în urcare de la 1,17 dolari la introducerea valutei unice europene, în 1999.

Bursele europene au avansat cu 11%, iar randamentul cerut de investitori pentru a finanța Spania pe 10 ani a scăzut la 5,08%, de la varful istoric de 7,75% înregistrat în luna iulie.

Totuși, grupul pesimiștilor nu pare să-și fi schimbat fundamental previziunile, considerând că Europa nu a reușit în ultimul an decât să amâne dezastrul. Roubini consideră că șansele ca Grecia să iasă din zona euro în acest an sunt de numai 30%, însă vor crește la 50% într-un orizont de 3-5 ani. Economiștii Citigroup anticipează ca scenariu de bază ieșirea Greciei din zona euro în următorii doi ani, în timp ce în urmă cu 12 luni prevedea o probabilitate de 90% ca incidentul să aibă loc până în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței