Prima REACȚIE oficială a Siveco după arestarea Irinei Socol

Publicat: 10 09. 2014, 18:30
Actualizat: 06 09. 2019, 12:23

Siveco își susține „pe deplin nevinovăția”, într-un comuniat transmis miercuri presei, aceasta fiind prima reacție după arestarea preventivă a Irinei Socol, șefa Siveco. 

„Investigații și proceduri de ordin penal privind o serie de activități comerciale punctuale ale SIVECO România vizează președintele director general, doamna Irina Socol, și unul din vice-președinții diviziei comerciale, doamna Aurora Crusti.  Societatea acționează în deplină cooperare cu autoritățile cu privire la orice acte judiciare, în mod transparent și serios. Societatea își susține pe deplin nevinovăția și va demonstra că nici SIVECO și nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alți reprezentanți SIVECO nu au comis vreo ilegalitate”, se arată într-un comunicat Siveco.

Președintele Siveco România, Irina Socol, a fost arestată, marți, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, printr-o decizie luată de Tribunalul București, la propunerea procurorilor. În acest dosar a fost arestată preventiv și Aurora Ecaterina Crusti, președintele comercial adjunct al Siveco România. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Reprezentanții Siveco susțin că firma „nu este și nu va fi afectată la nivel operațional, funcționând conform tuturor parametrilor”, anunțând că vor detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acționarilor.

„O dată în plus, reafirmăm standardele ridicate, interne și internaționale, pe care le-am respectat de-a lungul timpului și pe care continuăm să le respectăm. Nu există nicio piedică în a respecta toate angajamentele contractuale față de clienți și furnizori și vom rămâne același partener de încredere, în baza celor 22 de ani de serviciu profesional ireproșabil”, se arată în comunicatul Siveco.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii au arătat că Irina Socol este cea care a pus bazele mecanismului evazionist în care a angrenat firma pe care a înființat-o, după atragerea mai multor complici, vizați și ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele și au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise, potrivit Mediafax.

Socol și Crusti au fost reținute marți dimineață, după ce au fost audiate în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice.

Ceilalți suspecți din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice vor fi cercetați în libertate, după ce, la audierile de luni, majoritatea lor și-au recunoscut faptele, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

În cazul unuia dintre suspecți a fost dispusă cercetarea sub control judiciar, au mai spus sursele citate.

În acest dosar, polițiștii și procurorii au percheziționat, luni, sediile mai multor firme, printre care și cel al societății Siveco. Potrivit Poliției Române, perchezițiile au fost făcute la șapte adrese din București și din județele Ilfov și Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecților și sediile unor societăți comerciale.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, reprezentanții unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Siveco ar fi achiziționat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip „fantomă”. În lanțul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip „fantomă”, iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparține unor cetățeni de etnie romă din Sintești.