Prima stație românească de producere a energiei regenerabile în cogenerare, inaugurată în județul Prahova

Publicat: 10 07. 2013, 17:28
Actualizat: 20 03. 2019, 19:27

Prima stație românească de producere a energiei regenerabile în cogenerare, pe bază de biogaz, se inaugurează în județul Prahova, în localitatea Filipeștii de Pădure. Aceasta are o capacitate de 1MW/h electric și 1,2 MW/h termic și procesează zilnic 49 de tone de substat organic.

Investiția în construirea stației de biogaz este de circa 5 milioane de euro, iar primul beneficiar al acesteia este fabrica de mezeluri „CrisTim”, care își va reduce astfel costul pentru producerea energiei termice și își va gestiona prin intermediul ei deșeurile rezultate din procesarea cărnii.

Bazele proiectului au fost puse în luna iunie a anului trecut. Stația de biogaz va utiliza la început substrat organic vegetal, iar ulterior deșeuri organice.

„Noutatea proiectului constă în furnizarea către un partener a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibilă, precum și posibilitatea de stocare a energiei”, se explică într-un comunicat al holdingului românesc Genesis Biopartner care a făcut această investiție.

FOTO: Genesis Biopartner

„În prezent realizăm studii de fezabilitate pentru alte locații. Totodată căutăm alți parteneri pentru amplasarea în zona lor a stațiilor de biogaz și de producere a energiei în cogenerare. În special, ne interesează parteneri care au resturi sau deșeuri organice, din industria alimentară sau parteneri industriali care au consum de energie termică”, explică Michael Dietrich, fondator al Genesis Biopartner.

Consumatorii din România plătesc în prezent o taxă de cogenerare, mai exact de producție simultană a electricității și a căldurii, care are o pondere de până la 3% în facturi.

Aceasta a fost introdusă în urma unor angajamente pe care țara noastră și le-a asumat pe plan extern privind reducerea poluării și este încasată de către producătorii de energie electrică și termică.