Prima stradă SMART din România, cu stâlpi de iluminat cu WI-FI și bănci care oferă încărcare prin USB pentru telefoanele mobile

Prima stradă SMART din România, cu stâlpi de iluminat cu WI-FI și bănci care oferă încărcare prin USB pentru telefoanele mobile
Publicat: 24/03/2019, 22:02

Primarul Emil Boc a declarat, luni, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat proiectul de modernizare a străzii Molnar Piuariu, că artera este un model de structură urbană în România care va fi replicat și în alte părți ale orașului.

„S-au aprobat documentația și indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premieră națională, va fi prima stradă smart din România, o stradă inteligentă, cu toate facilitățile și dotările tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spațiu pietonal, un model de stradă inteligentă și de realizare a unor structuri urbane din România, pe care îl vom replica și în alte părți ale orașului”, a spus Boc.

Directorul Direcției Evenimente Publice și Informare Cetățeni din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a declarat la rândul său că, până la sfârșitul anului, va fi depusă documentația în vederea obținerii fondurilor europene, lucrările urmând să înceapă în vara anului viitor și să dureze 9 luni.

„Pe strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști se prevede amplasarea de bănci cu încărcător USB pentru telefoane mobile, stâlpi de iluminat cu wifi integrat și camere video, un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori, astfel încât acesta să pornească automat atunci când este nevoie. De asemenea, o parte din stradă va fi pietonalizată, vor fi construite stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, dar și două stații de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantați copaci și vor fi construite cișmele cu apă și piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridică la 1,3 milioane de euro, 98% din sumă provenind din fonduri europene. Zona care va fi reamenajată va avea o suprafață de circa 4500 mp”, a spus Cîmpean.

Proiectul va fi depus în vederea finanțării prin Programul Operațional Regional care privește reducerea emisiilor de carbon prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase