Primăriile, obligate să reducă lunar datoriile cu 5%. Ce riscă în caz contrar

Publicat: 06 09. 2012, 21:42
Actualizat: 27 03. 2019, 08:58

Autoritățile administrației locale trebuie să reducă lunar cu 5% stocul datoriilor mai vechi de 90 de zile, în caz contrar direcțiile județene de finanțe urmând să sisteze alimentarea cu cote și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administrațiilor locale respective.

Aceste măsuri sunt prevăzute într-o ordonanță de urgență aprobată sâmbătă, 1 septembrie, în ședința de Guvern, și despre care, la data respectivă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, afirma că a fost un proiect „prezentat în primă lectură”.

Actul normativ a fost publicat joi în Monitorul Oficial al României, cu 1 septembrie ca dată de aprobare în Guvern.

Șeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Erik de Vrijer, afirma la mijlocul lunii august că achitarea datoriilor de către autoritățile locale este una dintre condițiile pentru aprobarea celei de-a șasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al instituției financiare internaționale.

Consiliul Fiscal arată, într-o opinie publicată în urmă cu două săptămâni privind rectificarea bugetară și evoluția macroeconomică din primul semestru, că arieratele monitorizate de către FMI (restanțe mai mari de 90 de zile) au crescut cu circa 205 milioane lei în perioada martie-iunie 2012, creștere generată aproape în totalitate de arieratele la bugetele locale, revenind astfel, după ușoare progrese înregistrate în 2011, la nivelul din decembrie 2008.

Ordonanța stabilește că ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale care înregistrează arierate, adică plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, trebuie să reducă în fiecare lună stocul acestora cu câte 5%.

În caz de nerespectare, direcțiile generale ale finanțelor publice județene sistează alimentarea cu cote și sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și de asemenea sistează operarea plăților prin conturile instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii.

Ordonatorii de credite ai instituțiilor publice de subordonare locală, finanțate integral din venituri proprii, care înregistrează datorii mai mari de 90 de zile au obligația să diminueze lunar volumul acestora cu cel puțin 3% raportat la soldul lunii anterioare.

În cazul nerespectării acestor condiții, unitățile teritoriale ale Trezoriei Statului vor fi obligate să nu opereze plăți din conturile acelor instituții, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente acestora, respectiv pentru stingerea arieratelor.

Potrivit prevederilor, ordonatorii de credite au obligația ca în execuție să asigure achitarea plăților restante înregistrate la finele anului anterior, precum și plăți restante înregistrate în cursul anului curent.

Ordonanța stabilește, de asemenea, cadrul legal privind controlul, constatarea și urmărirea modului de construire și virare a dividendelor sau vărsămintelor la bugetul de stat sau local în cazul profitului la societățile naționale, companiile naționale, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.

Astfel, profitul contabil se va repartiza odată cu aprobarea situațiilor financiare anuale.

Plata cu întârziere a dividendelor sau vărsămintelor la bugetul de stat de către societățile, companiile naționale sau societățile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar și de către regiile autonome va atrage dobândă penalizatoare.

Totodată, conform notei de funadamentare a ordonanței, ANAF va fi resposnabilă cu recuperarea datoriei de 400 de milioane de lei pe care Administrația Domeniilor Statului o are de încasat.

„Situația redevențelor de încasat aflate în evidența Agenției Domeniilor Statului la data de 31.07.2012 este estimată la aproximativ 400,0 milioane lei. Prin prezentul proiect propunem ca recuperarea acestor creanțe reprezentând redevențe să fie administrate de catre Agenția Națională de Administrare Fiscală”, se arată în nota de fundamentare.