Problemele financiare continuă în FRANȚA /”Trebuie să ajungem până în 2027 la un deficit sub 3,0%”

Publicat: 06 03. 2024, 15:57
Actualizat: 06 03. 2024, 16:19

Deficitul bugetar al Franței va fi ”semnificativ” peste nivelul stabilit, astfel că în următorii ani vor fi necesare reduceri de fonduri, afirmă ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire.

”Ca urmare a pierderii veniturilor fiscale în 2023, vom fi semnificativ peste ținta de 4,9%. Reducerile bugetare de zece miliarde de euro planificate anul acesta nu vizează limitarea costurilor, ci constituie o frână de urgență”, a declarat Bruno Le Maire, conform cotidianului Financial Times.

Bruno Le Maire a semnalat că în vară ar putea fi aprobate reduceri bugetare suplimentare, iar în 2025 bugetul ar putea fi diminuat cu 12 miliarde de euro.

În februarie, Ministerul francez al Finanțelor semnalase că vrea ajungerea la un deficit bugetar de 4,4% în 2024, în scădere de la 4,9% în 2023.

”Avem o singură opțiune: relansarea finanțelor publice. Trebuie să ajungem până în 2027 la un deficit public sub 3,0% și la un buget de echilibru în 2032. Reducerea cheltuielilor publice de stat cu zece miliarde de euro este doar prima etapă. Dar vom face acest lucru fără a periclita marile programe politice promovate de președintele Republicii: proiectele în domeniul mediului, educația, sănătatea, acestea vor avea bugete suplimentate începând din 2027. La un moment dat, va trebui să stabilizăm aparatul de stat, întrucât creșterea economică are de suferit din cauza efectelor noului mediu geopolitic, iar veniturile fiscale scad. Când câștigăm mai puțin, cheltuim mai puțin”, a subliniat Bruno Le Maire, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

Bruno Le Maire a insistat că actualul buget al Franței nu este de austeritate.

”Vă asigur că suntem foarte departe de austeritate când avem cheltuieli publice la nivelul de 58% din PIB. Sunt cheltuieli de 496 de miliarde de euro pe an, iar economiile sunt de zece miliarde. Vom suplimenta bugetul pentru programul de susținere a economisirii de energie”, a subliniat Bruno Le Maire.

Opoziția contestă vehement politicile economice ale Administrației Macron

Senatorul Bruno Retailleau, unul dintre liderii formațiunii de opoziție Republicanii (LR, dreapta), a criticat dur politicile economice ale Administrației Emmanuel Macron, avertizând că Franța este într-o situație ”aproape falimentară”, având o datorie suverană enormă, marcată de un ”deficit dublu”.

”Noi am formulat propuneri documentate, exacte, privind necesitatea unor economii de șapte miliarde de euro. Dar nu a acceptat nicio propunere. Iar după o lună și jumătate, se vaită și spune: «atenție»! Această situație nu poate rămâne așa. Trebuie să facem economii, întrucât datoria este de 3.000 de miliarde de euro. Vă puteți imagina că în Europa doar Grecia și Italia au situații mai puțin bune decât noi. În acest moment, suntem pe ultimele locuri în Europa”, a acuzat recent Bruno Retailleau.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană aprobă prelungirea unui program al ROMÂNIEI de susținere a producției de energie electrică și termică