Problemele imobiliare ale românilor: 4 din 10 clădiri noi au nevoie de reparații, 33% din gospodării nu au toaletă proprie

Publicat: 06 10. 2016, 15:00
Actualizat: 26 03. 2019, 07:57

Casele și apartamentele din România se remarcă, potrivit aceluiași document, prin lipsă de confort, pentru că 46,5% sunt cu una sau două camere și suprapopulate, 57% fiind în mediul urban.

Dacă în marile orașe se remarcă absența a spațiului, în mediul rural, confortul lipsește cu desăvârșire. „8,5 % din locuințele din mediul urban și 34% din mediul rural nu au grup sanitar, din total, 32% din case nu au băi sau dușuri cu apă curentă. 16% din locuințele din România sunt deteriorate, au igrasie, lumină insuficientă, iar factorii de mediu, zgomot, poluare, promiscuitate se manifestă la 3- 19% din ele”, arată Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Conform unui sondaj IRSOP, 68% din populația din România intenționează, în următorii cinci ani, să realizeze proiecte de îmbunătățire locativă. 580.000 familii și-au propus renovarea locuinței, cumpărarea uneia noi, achiziționarea unei case la țară, izolarea termică a locuinței, reparația instalației electrice și sanitarem, montarea unei centrale termice, repararea acoperișurilor.

„Doar 13% din populația locativă și-a propus construirea unei case, 11% repararea structurii de rezistență, 9% cumpărarea de teren și 8% extinderea locuinței actuale. De remarcat este faptul că, deși sunt în ușoară scădere, economiile reprezintă o treime din sursele pentru finanțarea investițiilor locative planificate”, adaugă ABDLR.