Profitul OMV Petrom a scăzut în primul trimestru cu aproape 70%. Care este motivul

Publicat: 18 05. 2015, 10:48

Sectorul de explorare și producție, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanții Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiții care va fi cu 30% mai mic față de 2014.

„Rezultatul din upstream (explorare și producție – n.red.) a fost afectat de scăderea abruptă a prețurilor țițeiului care a fost doar parțial compensată de efectele pozitive ale cursului de schimb și de creșterea ușoară a volumelor vândute. Ca răspuns la prețul scăzut al țițeiului, ne-am redus planurile de investiții pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% față de anul precedent și am continuat să ne optimizăm structură de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziția fluxului de numerar extins. Aceste inițiative vor afecta însă producția viitoare de hidrocarburi”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Producția zilnică de hidrocarburi a grupului OMV Petrom a fost de 183.500 bep/zi (din care 174.300 bep/zi în România), iar producția totală a fost de 16,5 milioane bep, reflectând creșterea producției în România și scăderea celei din Kazahstan. În România, producția totală de țiței și gaze a fost de 15,7 milioane bep, cu 2% mai mare față de nivelul înregistrat în T1/14.

Producția internă de țiței a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mică fata de T1/14, din cauza declinului natural și a reparațiilor capitale planificate la sonde-cheie.

Productia internă de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, în principal datorită noilor sonde puse în producție pe zăcământul Bustuchin, precum și creșterii debitului la sondele din zăcământul Totea. În Kazahstan, producția a atins nivelul de 0,8 milioane bep, cu 9% mai mic comparativ cu perioada similară a anului 2014.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1/14, în principal datorită unor volume mai mari de gaze și condensat vândute în România.

OMV Petrom notează că pentru a proteja parțial fluxul de numerar al grupului de impactul negativ al scăderii prețului țițeiului pentru perioada iulie 2015 – iunie 2016, OMV Petrom a angajat instrumente de acoperire a riscului pentru un volum de producție de 15.000 barili pe zi (aproximativ 20% din producția de țiței a grupului.

După afacerile din 2014, OMV Petrom este a doua mare companie din România, după Automobile Dacia. Acționarul majoritar al companiei este grupul austriac OMV.