Proiect: ANAF nu mai pune proprire pe conturile persoanelor cu datorii mici

Publicat: 05 08. 2019, 16:03

Măsura dublează astfel numărul contribuabililor mari pentru care nu se înființează poprirea bancară.

Același lucru este valabil și în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, unde plafonul crește la 40.000 de lei de la 1.500 lei în prezent. Numărul contribuabililor care vor beneficia de această măsură se va ridica la 4.655, potrivit ANAF.

Plafonul pentru companiile mici sub care nu se impun popriri ajunge la suma de 10.000 de lei, față de 500 de lei cât este în prezent. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înființează poprirea bancară prin modificarea plafonului crește de aproximativ 2,5 ori față de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000, cuantum total al obligațiilor restante înregistrate în anul 2018 a fiind de 1.445,6 milioane de lei.

Pentru persoanele fizice, plafonul ajunge la suma de 2000 de lei, în prezent limita în funcție de care se aplică proprire fiind de 100 de lei.

ANAF înștiințează că măsura are în vedere neafectarea disponibilitățile bănești ale contribuabililor pentru creanțe nesemnificative pe care le datorează statului.

În situația în care debitorul notifică organul fiscal central competent cu privire la intenția de a intra în procedura de mediere, nu se continuă măsurile de executare silită și, implicit, nu se emit adrese de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești și adrese de înștiințare privind înființarea popririi, decât după parcurgerea procedurii medierii.