Proiect de OUG: Perioada acordării voucherelor de vacanță se extinde până în 2025

Publicat: 11 10. 2019, 18:53

Proiectul a fost inițiat de Ministerul Turismului și vine cu mai multe noutăți pentru stimularea folosirii voucherelor și pentru prevenirea evaziunii și a operațiunilor ilegale.

Potrivit proiectului, voucherele de vacanță de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în 2020, așa cum se prevede în prezent.

Totodată, vor exista și vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai și octombrie – noiembrie). Salariații vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opțiunea inițială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.

De asemenea, proiectul spune că voucherele vor putea fi folosite numai electronic, formatul tipărit va dispărea. În momentul de față, voucherele de vacanță pot fi emise atât în format tipărit, cât și în format electronic.

Digitalizarea voucherelor va avea ca efect, potrivit Ministerului Turismului, scăderea evaziunii fiscale prin determinarea beneficiarilor de vouchere pe suport electronic să efectueze plăți electronice. Totodată, această modificare va avea drept efect principal scăderea nivelului economiei subterane, tranzacțiile fiind, totodată, complet monitorizate și fiscalizate. Utilizarea platformelor digitale, accesibile de la distanță, disponibile 24 de ore din 24, fără limitări impuse de timpul de deschidere sau de izolarea geografică pentru plăți, transferuri, investiții și tranzacții va ajuta la modernizarea sistemului.

Proiectul de lege prevede sancțiuni drastice pentru firmele care acceptă vouchere de extrasezon în afara extrasezonului. Unitățile turistice care vor accepta vouchere de vacanță pentru extrasezon în alte perioade vor fi sancționate cu 25 de puncte amendă. În plus, acestea vor avea o interdicție de doi ani de la a mai accepta vouchere de vacanță. Verificările vor fi efectuate de reprezentanții Ministerului Turismului, nu de cei ai Autorității Naționale pentru Turism, așa cum se întâmplă în prezent.

Salariații care vor folosi voucherele de vacanță pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendați penal) pentru una – trei luni.

În decembrie anul trecut, s-a stabilit ca bugetarii să primească, în 2019 și 2020, vouchere de vacanță anuale în valoare de 1.450 de lei.